Ελλείψεις φαρμάκων: Πιθανή η υποχρεωτική συνταγογράφηση και στα αντιβηχικά - ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Breaking

Ελλείψεις φαρμάκων: Πιθανή η υποχρεωτική συνταγογράφηση και στα αντιβηχικά
Με την μεγάλη έξαρση των ιώσεων και της γρίπης, η οποία αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα και τις σημαντικές ελλείψεις που εξακολουθούν να υπάρχουν σε βασικά φάρμακα πρώτης ανάγκης, τα οποία έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων, το υπουργείο Υγείας εντείνει τις προσπάθειές του για την εξομάλυνση του προβλήματος.

Σε συνάντηση το απόγευμα στην οδό Αριστοτέλους, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης επανέλαβε σε αυστηρό τόνο στους εκπροσώπους των φαρμακαποθηκαρίων, ότι θα επιβληθούν αυστηρές ποινές σε όσους “στοκάρουν” φάρμακα για να πουλήσουν στο εξωτερικό.
Ενώ ταυτόχρονα, τέθηκε επί τάπητος η θεσμοθέτηση τριών νέων μέτρων που μπορεί να βοηθήσουν στην -έστω μερική- αποκατάσταση του προβλήματος των ελλείψεων, καθώς το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό προέρχεται και από εξωτερικό και οφείλεται στην έλλειψη πρώτων υλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, τα μέτρα που συζητήθηκαν και αναμένεται να ανακοινωθούν, είναι τα εξής:
-Να κινητοποιηθεί και να ενισχυθεί άμεσα, ο αρμόδιος φορέας για τις παραγγελίες φαρμάκων από το εξωτερικό ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας), ώστε να εντοπίζει με διαδικασίες fast track τα ελλειπτικά φάρμακα (περίπου 30 με 40 κωδικούς πρώτης ανάγκης) και να κάνει ταχύτερα και χωρίς γραφεικοκρατικές διαδικασίες τις παραγγελίες από το εξωτερικό.
-Να δημιουργηθεί ένα σύστημα ενημέρωσης στην συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ, ώστε αν ένα φάρμακο βγαίνει σε έλλειψη να μπορεί να “μπλοκάρει” την ελεύθερη πώλησή του, με ένα flag.
-Τέλος, εξετάζεται η υποχρέωση της συνταγογράφησης, όλων των ελλειπτικών σκευασμάτων και συγκεκριμένων δραστικών ουσιών, όπως π.χ. τα αντιβηχικά, μετρονιδαζόλη και την βουταμιράτη.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι για όσο διάστημα παρατηρείται έλλειψη να μην μπορεί να πάρει κάποιος, π.χ. ένα αντιβηχικό από το φαρμακείο, χωρίς συνταγή γιατρού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν θα καταργηθεί το δικαίωμα να παίρνεις το φάρμακο απευθείας από το φαρμακείο για τα over the counder (ΟΤC) φάρμακα, αλλά σε ορισμένες δραστικές που είναι σε έλλειψη να εφαρμοστεί η υποχρέωση ηλεκτρονικής συνταγής για όσο διάστημα παραμένει η έλλειψη του σκευάσματος.
Της Γιάννας Σουλάκη/ Πηγή: iatropedia.gr

Κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, ΠΕΦ, ΣΦΕΕ, ΠΦΣ, καθώς και εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, αποφασίστηκε η επικαιροποίηση των μέτρων για τις ελλείψεις στα φάρμακα.

Μεταξύ αυτών, αποφασίστηκε η επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και σε φάρμακα που μέχρι πρότινος αγοράζονταν “ελεύθερα”.

1) Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.

2) Συνεχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.

3) Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.

4) Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.

5) Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.

6) Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.

7) Ύπαρξη συνεχούς συνεργασία με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.

8) αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.

9) ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.

10) Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.

Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξουν συναντήσεις με τους ιατρικούς συλλόγους στο προσεχές χρονικό διάστημα για την ενημέρωση και τον συντονισμό επί του θέματος.

“Η χώρα μας έχει προβεί στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε το παγκόσμιο πρόβλημα της έλλειψης συγκεκριμένων δραστικών ουσιών να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, αναφέρει το υπουργείο Υγείας.


newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Pages