Ο αξιωματικός που είχε συντονίσει την επιχείρηση διάσωσης απο χιονοστιβάδα στο Μαίναλο ο νέος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος - ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Breaking

Ο αξιωματικός που είχε συντονίσει την επιχείρηση διάσωσης απο χιονοστιβάδα στο Μαίναλο ο νέος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος

 


Γεώργιος Πουρναράς
Ο αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς τοποθετείται στη θέση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος με ομόφωνη απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Στον απερχόμενο Αρχηγό, αντιστράτηγο Αλέξιο Ράπανο, ο οποίος προάγεται στον βαθμό του Στρατηγού εν αποστρατεία, απονέμεται ο τίτλος του επίτιμου Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος.
Ο νέος αρχηγός

Ο μέχρι σήμερα επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Γεώργιος Πουρναράς του Δημητρίου, γεννήθηκε το 1965 στην Καλαμάτα του Νομού Μεσσηνίας.

Έχει διαχειριστεί και συντονίσει πλήθος πυροσβεστικών επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση Φυσικών και Ανθρωπογενών καταστροφών όπως: σεισμός Αττική 1999, χιονοστιβάδα στο Μαίναλο όρος –Αρκαδία, αεροπορικό ατύχημα HELIOS, δασική πυρκαγιά Καλάμου 2017, δασική πυρκαγιά Κινέττας. πλημμύρες Μάνδρα Αττικής ,δασικές πυρκαγιές Καλάμου Ν.Αττικής, δασικές πυρκαγιές Ν.Ηλείας , Αχαϊας, Κορινθίας , Λακωνίας 2021 κλπ

argolikeseidhseis.gr

-------

Λίγα λόγια για την τραγωδία στο Μαίναλο

Τον Φεβρουάριο του 2005 πέντε ορειβάτες από μια ομάδα δέκα ατόμων βρήκαν τραγικό θάνατο στο Μαίναλο στην Αρκαδία όταν τους καταπλάκωσε χιονοστιβάδα.

Επρόκειτο για χιονοστιβάδα μικρής έκτασης η οποία ωστόσο καταπλάκωσε τα επτά από τα δέκα άτομα που αποτελούσαν την ομάδα. Πέντε εξ' αυτών πέθαναν από ασφυξία.

Η ομάδα των ορειβατών ήταν μέρος της ημερήσιας ορειβατικής εξόρμησης-εκδρομής του ΕΟΣ Αθήνας στην κορυφή Πρ. Ηλίας του Μαίναλου. Στην περιοχή επικρατούσαν νότιοι άνεμοι με ομίχλη και ελαφρά χιονόπτωση.

Όλη η ομάδα, σύνολο 28 άτομα, λίγο πριν το μεσημέρι έφτασε στην κορυφή από ασφαλή διαδρομή. Τότε όμως μία δεκαμελή ομάδα αποφάσισε να επιστρέψει από συντομότερη διαδρομή αλλά και σχετικά πιο απότομη.

Σε υψόμετρο 1.800 μέτρων κι ενώ η ομάδα βρισκόταν στην κάθοδο η μία πλευρά από ένα λούκι αποκολλήθηκε και έπεσε πάνω στους επτά προπορευόμενους ορειβάτες, παρασύροντάς τους για αρκετά μέτρα στην πλαγιά και θάβοντάς τους.

Το «μαύρο» χρονικό των χιονοστιβάδων στα ελληνικά βουνά

Τη ζωή τους έχασαν οι:

Φώτης Βαρουξής (48), Φωτεινή Σιδηρουργού (27), Αιμίλιος Χαρλάφτης (40), Ντιάνα Σιλ (41) και Σπύρος Βέττας (24).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Pages