Γ. Παπαηλίου: Να ενισχυθούν οι καστανοπαραγωγοί λόγω μεγάλης μείωσης της παραγωγής - ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Breaking


Γ. Παπαηλίου: Να ενισχυθούν οι καστανοπαραγωγοί λόγω μεγάλης μείωσης της παραγωγήςΓιώργος Παπαηλιού

Βουλευτής Αρκαδίας (ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία):

Η αυξανόμενη ζήτηση του κάστανου (και) από το εξωτερικό έχει διευρύνει τη σημασία της καστανοπαραγωγής.

Η χορήγηση ενισχύσεων deminimis ή οποιαδήποτε άλλης ενίσχυσης από οποιαδήποτε πηγή, ώστε να υπάρξει πλήρης αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος των καστανοπαραγωγών, λόγω μειωμένης παραγωγής, εξαιτίας φυτοπαθολογικών και εντομολογικών προβλημάτων (έλκος, σφήκα και εφέτος φαιά σήψη).

Η καλλιέργεια της καστανιάς αποτελεί τη σημαντικότερη, και σε πολλές περιπτώσεις, τη μοναδική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους των ορεινών και ημιορεινών περιοχών. Μεταξύ αυτών, των χωριών του Πάρνωνα και του Μαινάλου, στην Αρκαδία, αλλά και σε άλλους νομούς της Πελοποννήσου.

Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή υπήρξε μειωμένη, λόγω φυτοπαθολογικών και εντομολογικών προβλημάτων (έλκος, σφήκα και εφέτος φαιά σήψη), αλλά και των παρατεταμένων περιόδων ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών.

Η μειωμένη παραγωγή έχει επιφέρει πολύ μεγάλη απώλεια εισοδήματος στους καστανοπαραγωγούς. Αυτή πρέπει να αναπληρωθεί πλήρως.

Το κόστος παραγωγής ήδη έχει εκτοξευτεί, λόγω της ιλιγγιώδους αύξησης των τιμών στα αγροεφόδια, στα λιπάσματα, στο πετρέλαιο και στο ηλεκτρικό ρεύμα. Σε αυτά προστίθεται και η λήψη μέτρων για την καταπολέμηση των ασθενειών.

Η πλήρης αναπλήρωση του εισοδήματος των καστανοπαραγωγών από την πολιτεία είναι απολύτως αναγκαία, αφού το κάστανο, ως καρπός και μεταποιημένο, μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση και στην αύξηση του τοπικού εισοδήματος, στις εξαγωγές και στην παραμονή νέων ανθρώπων στις περιοχές όπου καλλιεργείται

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με πρωτοβουλία του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργου Παπαηλιού, κατατέθηκε σχετική ερώτηση 29 βουλευτών προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Pages