Ο αδιαμφισβητητος νεκρός του Πολυτεχνείου, ο Στεμνιτσιώτης Διομήδης ΚομνηνόςΟ αδιαμφισβητητος νεκρός του Πολυτεχνείου, ο Στεμνιτσιώτης Διομήδης Κομνηνός, γιος της αδερφής του μεγίστου των αρχιτεκτόνων Τάκη Ζενέτου. Η οικογένεια Ζενέτου, παλιά Στεμνιτσιωτικη οικογένεια Αργυροχρυσοχοων.

Ο θάνατός του θεωρείται πως συνέβαλε στην αυτοκτονία του οραματιστή θείου του το 1977, ο οποίος θεώρησε τον εαυτό του εν μέρει συνένοχο, επειδή η Χούντα του έδωσε τόπο να φτιάξει το όραμά του, το "Στρογγυλό σχολείο" στον Άγιο Δημήτρη στο Μπραχάμι, το οποίο αποτελεί διεθνές αντικείμενο μελέτης.
Θα πρέπει να προσθέσουμε το όνομά του Διομήδη Κομνηνού στο Ηρώον των Πεσόντων της Στεμνίτσας, αποδεικνυοντας την ιστορική συνεχή παρουσία των Στεμνιτσιωτων σε κάθε αγώνα του Εθνους. Ι.Λ.

Ioannis Lagos Hora Stemnitsa "Το αγόρι που νίκησε τα τανκς":
Σαν σήμερα,16 Νοέμβρη 1973, στην διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όργανα της χούντας δολοφονούν το 17χρονο μαθητή Διομήδη Κομνηνό.Ο Κομνηνός, με καταγωγή απο την Κύπρο, προπαρασκευαζόταν για τις εξετάσεις του Πολυτεχνείου και ονειρευόταν να γίνει μηχανικός η αρχιτέκτονας. Ήθελε να αγωνιστεί για την δημοκρατία. Την νύχτα της 16ης Νοεμβρίου 1973 βρισκόταν στο Πολυτεχνείο,ενώ λιγο πριν είχε συμμετάσχει και στις κινητοποιήσεις στην Νομική. Αργότερα, μεταξύ 21:30 και 21:45, βρέθηκε στη διασταύρωση των οδών Μάρνης και Γ' Σεπτεμβρίου, μαζί με άλλους συμμαθητές του, μεταφέροντας τραυματίες, με κίνδυνο της ζωής του. Δολοφόνοι της χούντας, απο την φρουρά του υπουργ.Δημοσίας Τάξεως, τον σημάδευσαν απο κοντινή απόσταση, 10 μέτρα. Η σφαίρα τον βρήκε στην καρδιά. Ο θάνατός ήταν ακαριαίος. Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές και τον γιατρό Α. Κοντόπουλο στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του ΕΕΣ και από εκεί, νεκρός,στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών(μετέπειτα Γεν.Κρατικό).Ο δημοσιογράφος της βελγικής και ολλανδικής τηλεόρασης Άλμπερτ Κόεραντ, που τράβηξε το φιλμ δευτερολέπτων με την είσοδο του άρματος μάχης στο Πολυτεχνείο, περιέγραψε μια συγκλονιστική ιστορία ("The boy who braved the tanks"-"Το αγόρι που νίκησε τα τανκς") για την γνωριμία του με τον Πατέρα του Κομνηνού, λίγες εβδομάδες μετά τα γεγονότα, ο οποίος του περιέγραφε τον γιό του σαν να ήταν ακόμα ζωντανός, ότι ήταν στα γεγονότα, ότι πέρασε με επιτυχία στις εξετάσεις κ.α. Μετά απο τρία χρόνια και αρκετές συζητήσεις, ο Κοέραντ, πήγε στο σπίτι:"Όταν χτύπησα το κουδούνι του σπιτιού του Γιάννη μου άνοιξε μια κυρία και τη ρώτησα αν ήταν η μητέρα του αγοριού."Θέλω να σας συγχαρώ για τον εξαιρετικό γιο σας. Άκουσα ότι πέρασε από τους πρώτους στις εξετάσεις. Ο σύζυγός σας μου είπε ότι θα γίνει μηχανικός.." "Ο γιος μου, απάντησε με θλίψη στη φωνή,δε θα γίνει ποτέ μηχανικός και δε θα μπει ποτέ στο Πανεπιστήμιο, πέθανε πριν από τρία χρόνια".Μετά η φωνή της πνίγηκε σε ένα λυγμό, "Σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού στην πύλη του Πολυτεχνείου". Το όνομα του Διομήδη Κομνηνού, του πρώτου νεκρού της εξέγερσης του 1973, του μαθητή που έδωσε την ζωή του και το λαμπρό μέλλον που είχε μπροστά του για να σώσει ανθρώπους απο τα κτήνη της χούντας, διαβάζεται στο προσκλητήριο νεκρών κάθε 17 Νοέμβρη, με όλα τα ονόματα των νεκρών της εξέγερσης.Όταν η χούντα δολοφόνησε τον μαθητή, η ανακοίνωση που έβγαλε έλεγε "μεταξύ φονευθέντων είναι και ο Δ.Κομνηνός, ετών 17 με βεβαρημένο παρελθόν".Ο κομμουνιστής συγγραφέας Δημήτρης Ραβάνης-Ρεντής έγραψε: "Βεβαίως,
είχε βεβαρυμένο παρελθόν ο Διομήδης.
5 χρονών,στους ώμους του Πατέρα του
φώναζε για λευτεριά στην Κύπρο,
10 χρονών,ξυπόλυτος,
με μια φέτα ψωμί στην τσέπη,
βάδιζε στην πορεία της ειρήνης,
στα 12 ζητούσε δημοκρατία.
Στα 17
μ'ένα πλακάτ στο χέρι:
ψωμί-παιδεία-ελευθερία".
σσ: Το όνομα του Διομήδη Κομνηνού ήταν το πρώτο στο πόρισμα για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου που εκδόθηκε το 1975 με βάση την έρευνα του εισαγγελέα Δημήτρη Τσεβά.
shorturl.at/mpWZ1

Marinos Rousias

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

KOKORIS