Αρκαδία: 850 οικογένειες ζουν απο την καστανοπαραγωγή- Απαιτείται στήριξη άµεσα - ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Breaking

Αρκαδία: 850 οικογένειες ζουν απο την καστανοπαραγωγή- Απαιτείται στήριξη άµεσα

 


Το είπε στη Φλώρινα, όπου και βρέθηκε προ ηµερών. Τον ίδιο µήνα, τους είπε, θα εξοφληθούν και οι αποζηµιώσεις για το χαλάζι του περασµένου Ιουνίου στο νοµό. Όσον αφορά τώρα, τα υπόλοιπα 6,5 εκατ. ευρώ για τις πληρωµές στο προανθικό στάδιο από τον παγετό του 2020, εξετάζεται να δοθούν µε άλλη διαδικασία, το πιθανότερο µε de minimis. Άιντε να δούµε! 

Το αργότερο σε τρεις εβδοµάδες θα καταβληθεί στους πληγέντες βαµβακοκαλλιεργητές Κοινοτήτων των Σερρών η προκαταβολή για τη θεοµηνία του περασµένου Ιουνίου. Αυτό δεσµεύτηκε ο υπουργός Γεωργαντάς στη βουλευτή και πρώην υφυπουργό Αραµπατζή. Το πρόβληµα ήταν ότι ενώ στις 31 Οκτωβρίου πήραν κάποιοι παραγωγοί 2,5 εκατ. ευρώ, σε κάποιες Κοινότητες άλλοι δεν πήραν ούτε σεντ. Ο ανταποκριτής του ΕΛΓΑ έβαλε ζηµιογόνο αίτιο τον συνδυασµό «Ανεµοθύελλα-Χαλάζι» αντί της αναφοράς «Χαλάζι», όπως απαιτούσε το πληροφοριακό σύστηµα. Μόλις, όµως, σου λέει διαπιστώθηκε το πρόβληµα, για τους παραγωγούς που εκ παραδροµής εξαιρέθηκαν, έρχεται και η λύση, δηλαδή η πληρωµή! Ουφ, πάει κι αυτό! 

Πήρε ΦΕΚ η ανάκληση της αναγνώρισης της ∆ιεπαγγελµατικής Κρέατος, αφού δεν πληρούνται οι οριζόµενες προϋποθέσεις αναγνώρισης του άρθρου 54 του νόµου 4647/2019. Έωλη και αναιτιολόγητη η ανάκληση της αναγνώρισης φωνάζουν από την Ε∆ΟΚ. Μάλιστα µιλάνε για κίνηση αιφνιδιαστική και απόφαση που λήφθηκε κατά παράβαση Νόµου και Υπουργικών Αποφάσεων. Γι’ αυτό προχωράνε σε εξώδικα. Κάποιοι πάλι δεν φάνηκε να ξαφνιάστηκαν, αφού -σου λέει- ακόµα και η νέα οµοσπονδία χοιροτρόφων Ελλάδος ήταν εκτός.

Η καταστροφική φαιά σήψη, η παρατεταµένη ανοµβρία, οι διαδοχικές ασθένειες των τελευταίων 25 χρόνων και η κλιµατική αλλαγή έφεραν φέτος τη χειρότερη µεταπολεµική χρονιά για την καλλιέργεια κάστανου. Σε Αρκαδία-Λακωνία το καστανόδασος ξεπερνά τα 21.000 στρέµµατα και απασχολεί πάνω από 850 οικογένειες, µάλιστα ως µονοκαλλιέργεια. Ήδη -λένε- µε διάφορες ασθένειες που ξεκίνησαν το 1995 και συνεχίζονται σήµερα έχει καταστραφεί το 40% της συνολικής παραγωγικής έκτασης. 

Φέτος -λένε- κανένας έµπορος δεν εµφανίσθηκε και οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να οδηγηθούν στην αποθήκευση µε πολύ µεγάλο κόστος. Εν τω µεταξύ, στους καστανεώνες υπάρχουν χιλιάδες προσβεβληµένα δένδρα από το έλκος, µεγάλα σε ηλικία που δεν έχουν καµία ελπίδα να επανέλθουν, που σηµαίνει ότι πάνω από το 20% είναι νεκρά. Υπάρχουν και πολλά υπέργηρα δέντρα, µε την Καστάνιτσα, τον µεγαλύτερο καστανεώνα της χώρας το ποσοστό να ξεπερνά το 70%. Αποτέλεσµα όλων αυτών, να µειωθεί η ετήσια παραγωγή των καστάνων από 3.000 τόνους τη δεκαετία του 1970 στους 1.000 µε 1.200 τόνους. Απαιτείται στήριξη και µάλιστα άµεσ

agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου