Τρίπολη: Όλες οι λεπτομέρειες για το εργοστάσιο DEMO- Η πρωτοπορία , οι θέσεις, το χρονοδιάγραμμα - ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Breaking

Τρίπολη: Όλες οι λεπτομέρειες για το εργοστάσιο DEMO- Η πρωτοπορία , οι θέσεις, το χρονοδιάγραμμα
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει μέσα στην επόμενη πενταετία η φαρμακοβιομηχανία της Ευρώπης υποστηρίζει ο κ. Δημήτρης Δέμος, Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO ΑΒΕΕ και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.).Σε συνέντευξή του στο powergame.gr, ο κ. Δέμος, ο όμιλος του οποίου προωθεί τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής βιομηχανική επένδυση με δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, εξηγεί για ποιο λόγο δημιουργεί στην Τρίπολη τις πρώτες μονάδες παραγωγής πρώτων υλών φαρμάκων στην Ελλάδα. «Στη νέα εποχή, τα «όπλα» που έχουν οι χώρες, είναι οι επιχειρήσεις τους και η δυνατή τους οικονομία και εμείς θέλουμε με τις επενδύσεις μας να ενισχύσουμε την Ελλάδα» υποστηρίζει.


Με την ολοκλήρωση της επένδυσης στην Τρίπολη, στο τέλος του 2023, θα δημιουργηθούν 700 νέες θέσεις εργασίας. Ο Δημήτρης Δέμος επισημαίνει πως η αύξηση του ενεργειακού κόστους και άλλων δαπανών, όπως για τις μεταφορές, απειλεί τους ευρωπαίους παραγωγούς φαρμάκων.

Η DEMO, σημειώνει ο επικεφαλής της εταιρείας, βρίσκεται σε σταθερή ανοδική πορεία σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών με τον τζίρο να ανέρχεται σε 207 εκατ. ευρώ για το 2021. Φέτος προβλέπει αύξηση εσόδων κοντά στο 12%. «Το πιο σημαντικό που έχουμε σαν εταιρεία είναι η ξεκάθαρη στρατηγική μας. Το 1997 πήραμε τη στρατηγική απόφαση να εστιάσουμε στα ενέσιμα προϊόντα και, έπειτα, το 2001 ήμασταν η πρώτη ελληνική εταιρεία που ενέκρινε δικό της επώνυμο φάρμακο στην Ευρώπη. Με αυτό τον τρόπο, συνεχίζουμε με ένα ξεκάθαρο πλάνο ανάπτυξης. Ακόμα και μέσα στην κρίση, πορευτήκαμε σε αυτή τη λογική επενδύοντας εμφατικά στο R&D μας και επιτυγχάνοντας έναν ρυθμό δημιουργίας επτά νέων αδειών τον χρόνο».

Η εγκατάσταση της DEMO ΑΒΕΕ στην Τρίπολη © DEMO ΑΒΕΕ

Έχετε ανακοινώσει την δημιουργία μονάδων παραγωγής πρώτων υλών για την παρασκευή φαρμάκων στο νέο βιομηχανικό συγκρότημα της DEMO στην Τρίπολη, ενός νέου κλάδου που δεν υπήρχε ποτέ στην Ελλάδα. Πότε θα ολοκληρωθεί η επένδυση; Θα καταστήσει αυτή η εξέλιξη την Ελλάδα σημείο αναφοράς για την παραγωγή πρώτων υλών στην Ευρώπη;
Η απόφαση να επενδύσουμε σε μονάδα παραγωγής πρώτων υλών λήφθηκε με γνώμονα την υπαρκτή αυτή ανάγκη που ανέφερα και προηγουμένως για επάρκεια σε πρώτες ύλες και με στόχο να έχουμε τη δική μας παραγωγή πρώτης ύλης. Μέσω της διεθνούς δραστηριότητάς μας βλέπουμε τις ανάγκες και τις τάσεις στον κλάδο και έχουμε την τεχνογνωσία να κάνουμε βήματα που γίνονται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Με τη μονάδα παραγωγής στην Τρίπολη, αναπτύσσουμε έναν καινούριο κλάδο, τον κλάδο των πρώτων υλών, που δεν υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα. Είναι μία επένδυση που εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό μας και αναμένουμε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2024, ενισχύοντας την παρουσία μας στην παγκόσμια αγορά. Με την παραγωγή του παραγωγικού hub στην Τρίπολη, μπορούμε να καλύψουμε το 20% της Ευρωπαϊκής αγοράς στις κατηγορίες φαρμάκων που παράγουμε. Παράλληλα, δημιουργούμε εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. Το εργοστάσιό μας στην Τρίπολη, σε πλήρη εξέλιξη θα μπορεί να απασχολήσει έως και 700 άτομα.

Αυτή είναι η μια διάσταση του επενδυτικού μας σχεδίου που έχει να κάνει με τα χημικά μόρια. Έχουμε και έναν δεύτερο κλάδο που είμαστε περήφανοι που ξεκινάμε στην Ελλάδα, τον κλάδο της βιοτεχνολογίας και της παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων. Στόχος μας, είναι η χώρα να μπει στην κατηγορία των λίγων χωρών παγκοσμίως που έχουν παραγωγικές δυνατότητες να φτιάχνουν τέτοια φάρμακα.

Επενδύουμε λοιπόν, σε δύο πρωτιές για τη χώρα μας και θα ήθελα να σταθώ σε αυτό. H ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι κλάδος που μπορεί να συμβάλει στην δυναμική αύξηση του ΑΕΠ, όπως αποτυπώνεται σε αρκετές μελέτες για την ελληνική οικονομία και είναι ένας τους κλάδους με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Στη DEMO θέλουμε να είμαστε συμμέτοχοι και πρωτοπόροι στην ανάπτυξη αυτή. Δημιουργούμε, λοιπόν, σήμερα τις υποδομές και την τεχνογνωσία που αναβαθμίζουν τη θέση της χώρας μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θεωρώ ότι μέσα στην επόμενη πενταετία η Ελλάδα θα είναι η φαρμακοβιομηχανία της Ευρώπης.

Σε αυτή την προσπάθεια να ενισχυθεί η ανάπτυξη, έχουν δημιουργηθεί οι ευκαιρίες από το 2019 με το επενδυτικό clawback. Είναι σημαντικό βέβαια το κράτος να παραμείνει αρωγός των προσπαθειών μας. Να συνεχίσει και στο μέλλον αυτό το πετυχημένο πρόγραμμα και να αυξήσει τον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.


Τέλος, ο κ. Δέμος αναφέρθηκε στην Βίο-Ακαδημία Φαρμάκων που κατασκευάζεται μέσα στη μονάδα παραγωγής Βιοφαρμάκων. «Βάζουμε το λιθαράκι ώστε η χώρα μας να αποκτήσει τεχνογνωσία πάνω στη Βιοτεχνολογία. Νέοι επιστήμονες από τα Πολυτεχνεία και τα Πανεπιστήμια της χώρας, θα έχουν τη δυνατότητα μέσω εξάμηνης πρακτικής, να αποκτήσουν εξειδίκευση στον τομέα αυτό, ενώ κάποιοι που θα διαπρέπουν θα μπορούν να απορροφηθούν έπειτα στο τμήμα R&D της εταιρείας. Νομίζω είναι αυτονόητη υποχρέωση και από την πλευρά μας να δημιουργούμε τις συνθήκες για να μη φεύγουν οι νέοι αυτοί από την χώρα».


parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου