Νικηταράς: Ο απόγονος του ήρωα ποζάρει περήφανος στο άγαλμα μετά την επιμνημόσυνη δέηση - ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Breaking

Νικηταράς: Ο απόγονος του ήρωα ποζάρει περήφανος στο άγαλμα μετά την επιμνημόσυνη δέηση

Ο Νικηταράς ήταν οπλαρχηγός στην Επανάσταση του 1821. Δύο αιώνες μετά, ο απόγονός του, Στέφανος Σταματελόπουλος τίμησε τη μνήμη του προγόνου του…

Τελέστηκε στο Χιλιομόδι Κορινθίας, η επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Νικήτα Σταματελόπουλου ή Νικηταρά. Όπως αναφέρει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας:«Τιμή και δόξα στους ήρωες του 1821. Σήμερα όπως και κάθε χρόνο τελέστηκε στο Χιλιομόδι Κορινθίας, επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Νικήτα Σταματελόπουλου ή Νικηταρά ο οποίος ήταν ένας από τους πιο αγνούς και σημαντικούς ήρωες της επανάστασης. Στη φωτογραφία με τον απευθείας απόγονο του Στέφανο Σταματελόπουλο που μας τιμάει κάθε χρόνο με τη παρουσία του».

Ο Νικηταράς ήταν οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821 που έμεινε γνωστός ως «Τουρκοφάγος». Γεννημένος στη Μεσσηνία το 1781, έσερνε άρματα όπως έλεγε ο ίδιος από 11 χρονών. Με την έκρηξη της Επανάστασης, πήρε μέρος στην πρώτη μάχη που δόθηκε στο Βαλτέτσι της Αρκαδίας στις 24 Απριλίου του 1821. Μετέπειτα, στη Μάχη των Δολιανών, ο Νικηταράς που κρατούσε με 450 άντρες τα Άνω Δολιανά, κατάφερε να αποκρούσει χιλιάδες Τούρκους που επιτέθηκαν με τη βοήθεια πυροβολικού.Διακρίθηκε και στις μάχες που ακολούθησαν, όπου συνεργάστηκε με τον θείο του, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, κυρίως δε στην πολιορκία και την άλωση της Τριπολιτσάς και σε άλλες μάχες στη Στερεά Ελλάδα. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821. Συντηρούσε δικό του σώμα ενόπλων με άνδρες που προέρχονταν από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Συμμετείχε στην αντιμετώπιση του Δράμαλη στην Πελοπόννησο. Όταν οι Έλληνες κατέστρεψαν τη στρατιά του Δράμαλη στα στενά των Δερβενακίων, ο Νικηταράς μαζί με τους Δημήτριο Υψηλάντη και Παπαφλέσσα είχε καταλάβει τη χαράδρα γύρω από τον Άγιο Σώστη, απ’ όπου θα περνούσαν οι Τούρκοι, προκαλώντας τους μεγάλη καταστροφή.

Κατά τη διάρκεια της μάχης μάλιστα έσπασε τρία σπαθιά, και όταν έσπασε και το τελευταίο, λένε ότι το χέρι του έπαθε αγκύλωση και χρειάστηκε γιατρός για να του το ανοίξει και να βγάλει το σπαθί. Καθώς ο Δράμαλης υποχωρούσε προς το Άργος, ο Νικηταράς κατέλαβε την οχυρή θέση Αγιονόρι και σκότωσε πολλούς Τούρκους που προσπάθησαν να διαφύγουν μέσω αυτής. Συνετέλεσε στο να υποχωρήσει τελικά ο Δράμαλης, υφιστάμενος πανωλεθρία. Τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί δίπλα στον θείο του, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου