Αρκαδία: Οι τιμές πώλησης για χωράφια - Τεγέα και Λεβίδι - ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Breaking

16/10/22

Αρκαδία: Οι τιμές πώλησης για χωράφια - Τεγέα και Λεβίδι
Εντονες διακυμάνσεις παρουσιάζουν οι τιμές πώλησης της ελληνικής αγροτικής γης από περιφέρεια σε περιφέρεια, ανάλογα και με το είδος του αγροτεμαχίου (ποτιστικά, καλλιεργήσιμα, ελαιώνες κ.λπ.).
Τις υψηλότερες τιμές, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που εξασφάλισε ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» από το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, μπορούν να επιτύχουν οι ιδιοκτήτες χωραφιών στην Αργολίδα και την Κορινθία, όπου τα ποτιστικά κτήματα, ειδικά αυτά που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές, μπορούν να αγγίξουν ακόμα και τις 10.000 ευρώ το στρέμμα, όταν στις υπόλοιπες περιοχές οι τιμές κυμαίνονται από 1.000 έως 3.000 ευρώ, ενώ «χρυσό» πωλούν τα αγροτεμάχια με ελιές και οι ιδιοκτήτες σε Μεσσηνία και Λακωνία, με τις τιμές τους να φτάνουν τις 10.000 ευρώ, παρά τη μείωση που παρουσιάζουν την τελευταία 15ετία.
«Πολλοί επενδυτές θα ενδιαφερθούν άμεσα να εμπλουτίσουν ακόμη περισσότερο τα επενδυτικά χαρτοφυλάκιά τους με καλλιεργήσιμες εκτάσεις, διότι προσφέρουν ιδιαίτερα ελκυστικά χαρακτηριστικά. Ιστορικά, οι γεωργικές εκτάσεις έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι προσφέρουν καλές αποδόσεις σε περιόδους αβεβαιότητας της αγοράς. Η δυνατότητα “αντιστάθμισης του κινδύνου ύφεσης” των γεωργικών εκτάσεων είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους επενδυτές που ανησυχούν ήδη για τη δύναμη και τη βιωσιμότητα της “παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης”», υπογραμμίζει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Ιδιαίτερα δε σε αυτή τη φάση που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, προανήγγειλε την επιδότηση αγοράς όμορων αγροτεμαχίων μέσω των νέων Σχεδίων Βελτίωσης προϋπολογισμού 260 εκατ. ευρώ. Αν και προς το παρόν δεν έχουν καθοριστεί οι όροι για να κριθεί κάποιος δικαιούχος, σύμφωνα με πληροφορίες, επιλέξιμοι θα είναι οι γεωργοί, με προτεραιότητα στους «Νέους Αγρότες», ενώ θα τεθεί και πλαφόν τόσο στα στρέμματα που θα μπορεί κάποιος να αγοράσει όσο και στη γη που θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να έχει στην κατοχή του, με στόχο την ενίσχυση των μικρότερων παραγωγών που έχουν μικρό και κατακερματισμένο κλήρο.
Οσον αφορά τώρα στις τιμές ανά περιοχή, ο περιφερειακός διευθυντής Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Ηλίας Κοπίτας, δηλώνει στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ότι στην Αρκαδία οι τιμές πώλησης έχουν υποχωρήσει κατά 30% σε σχέση με το 2008, ενώ η ζήτηση έχει ενισχυθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια από αλλοδαπούς επιχειρηματίες. Στα ποτιστικά αγροτεμάχια, οι τιμές είναι υψηλότερες στην Τεγέα, όπου αγγίζουν τις 2.500 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ οικονομικότερες είναι οι τιμές στο Λεβίδι, όπου κυμαίνονται από 1.000-1.500 ευρώ το στρέμμα. Τα αγροτεμάχια με ελιές 25-30 ετών αγγίζουν ακόμη και τις 5.000 ευρώ το στρέμμα, ενώ παρόμοιες τιμές πώλησης καταγράφονται στη Μεσσηνία και στη Λακωνία. «Στην Ηλεία, οι ζητούμενες τιμές βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με το 2008. Αναμένουμε αύξηση των τιμών πώλησης στα αγροτεμάχια που βρίσκονται πλησίον της θάλασσας», προσθέτει.


Γιατί συμφέρουν οι επενδύσεις σε αγροτική γη

«Παρόλο που η γεωργική γη υπάγεται στη γενική ταξινόμηση των ακινήτων, έχει ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά. Τα χαρακτηριστικά αυτά έχουν προστατεύσει τις γεωργικές εκτάσεις από την ακραία πτώση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων που παρατηρούνται στην εμπορική και οικιστική ιδιοκτησία κατά την πρόσφατη οικονομική κρίση. Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλες μορφές ακινήτων, όπου η προσφορά στην αγορά μπορεί να αυξηθεί τεχνητά με την κατασκευή νέων μονάδων, η προσφορά αγροτικής γης καθορίζεται εγγενώς», προσθέτει ο κ. Μπάκας.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η ζήτηση παραμένει ανθεκτική και αυξανόμενη, καθώς η ζήτηση τροφίμων είναι εξαιρετικά ανελαστική όσον αφορά στις τιμές. «Ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες, οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε. Οι τιμές των τροφίμων είναι επίσης ένας από τους τομείς όπου ο αυξανόμενος πλούτος των καταναλωτών αναδυόμενων αγορών καταγράφεται πιο άμεσα», αναφέρει.Παράλληλα, οι τιμές της γεωργικής γης υποστηρίζονται από τα κέρδη που προέρχονται από το ίδιο το περιουσιακό στοιχείο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, «οι αποδόσεις των επενδύσεων στην αγροτική γη ανέρχονται έως και σε 30% από την εκμετάλλευσή τους χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι υπεραξίες της γης που δημιουργούνται και η προοπτικά αυξανόμενη ζήτηση για αγροτικά προϊόντα που μπορούν να πολλαπλασιάσουν την απόδοση ιδίων κεφαλαίων». Στο ίδιο μήκος, συμπληρώνει ότι σε άρθρο του ο Mike Adams έχει τονίσει πως οποιαδήποτε επένδυση έχει να κάνει με τα τρόφιμα αποτελεί επένδυση για το μέλλον, ενώ παραθέτει δήλωση του Jim Rogers: «Εχω πολλάκις πει ότι μία από τις καλύτερες επενδύσεις παγκοσμίως θα είναι η αγροτική γη». Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε χρυσό. Δεν μπορούμε να τυπώσουμε το δικό μας νόμισμα. Ομως μπορούμε να καλλιεργήσουμε κάτι που είναι μεγαλύτερης αξίας από το χρυσό και τα λεφτά: το φαγητό!».

πηγη eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Pages