Το ¨Βόλτα στην Τρίπολη¨ στο Μουσείο Μαστίχας της Χίου (φωτο,βιντ)

 Το Μουσείο Μαστίχας Χίου βρίσκεται στα Μαστιχοχώρια, σύνολο μεσαιωνικών χωριών στη Νότια Χίο, στο μοναδικό σημείο της Μεσογείου όπου καλλιεργείται ο σχίνος της ποικιλίας Pistacia lentiscus var. Chia, από τον οποίο παράγεται η μαστίχα.

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου, ένα εντυπωσιακό κτίριο, σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον, βρίσκεται στην περιοχή των Μαστιχοχωρίων, σε μια πλαγιά γεμάτη μαστιχόδεντρα. Είναι αφιερωμένο στο πολύτιμο προϊόν της Χίου, τη Μαστίχα. Το μοναδικό αυτό φυσικό προϊόν έχει καθορίσει το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον των Μαστιχοχωρίων στη νότια Χίο, καθώς και την παραγωγική και οικονομική ιστορία του νησιού. Η Μαστίχα Χίου είναι η αρωματική ρητίνη που παράγεται από το Μαστιχόδεντρο (Pistacia lentiscus Chia) ή σκίνο. Το αειθαλές θαμνώδες δέντρο φύεται σε όλη την περιοχή της Μεσογείου, αλλά, περιέργως, μόνο στη Χίο καλλιεργείται και παράγει Μαστίχα.


Το Μουσείο Μαστίχας Χίου αποκαλύπτει τα μυστικά της μαστιχοκαλλιέργειας και μας εισάγει στον πολιτισμό της μαστίχας, ως ενός ολόκληρου τρόπου ζωής, μέρους της ταυτότητας και χαρακτηριστικού αυτού του τόπου. Η τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας εντάχθηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας από την UNESCO το 2014.

Στην έκθεση του μουσείου παρουσιάζεται η παραδοσιακή μαστιχοκαλλιέργεια, η ιστορία και ο πολιτισμός της μαστίχας μέσα από μία πολυμεσική εμπειρία. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να αγγίξει και να μυρίσει τη μαστίχα, αλλά και να μάθει για την αρχιτεκτονική, την ιστορία και την κοινωνική οργάνωση των Μαστιχοχωρίων. Σε άλλη ενότητα της έκθεσης παρουσιάζεται η ιστορία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η παραγωγική ιστορία της μαστίχας, οι χρήσεις της και οι εξαγωγές σε όλο τον κόσμο. Στην έκθεση αξιοποιούνται ποικίλα μέσα, όπως πολυμεσικές εφαρμογές, βίντεο, μοντέλα και μηχανές από το πρώτο εργοστάσιο μαστίχας. Η τελευταία ενότητα της έκθεσης βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν σε έναν μαστιχώνα.

κειμενο chios.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

KOKORIS