Στην «πρίζα» λόγω ενεργειακού κόστους η εστίαση - ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Breaking

Στην «πρίζα» λόγω ενεργειακού κόστους η εστίαση


Έντονος είναι ο προβληματισμός για τον χειμώνα που έρχεται, στον κλάδο της εστίασης, τόσο σε μικρές επιχειρήσεις όσο και στις μεγάλες αλυσίδες.


Στην «πρίζα» λόγω ενεργειακού κόστους η εστίαση© CNN.gr

Ενώ το ενεργειακό κόστος είναι ήδη δυσβάσταχτο, τους επόμενους μήνες τα καταστήματα εστίασης θα έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν και το ζήτημα της θέρμανσης των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων τους.

Στο πλαίσιο, αυτό την ερχόμενη Τετάρτη επίκειται συνάντηση των εκπρόσωπων της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα κατά την οποία οι επιχειρηματίες αναμένεται να ζητήσουν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για τον κλάδο.

H ΕΠΟΕΣ έχει άλλωστε ήδη κρούσει «καμπανάκι» επισημαίνοντας ότι η εστίαση βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την «τέλεια καταιγίδα» και μάλιστα αμέσως μετά τη θύελλα της πανδημίας, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της.

Πέραν της ενέργειας εξάλλου, οι επιχειρήσεις καλούνται να διαχειριστούν παράλληλα και τις μεγάλες αυξήσεις στις πρώτες ύλες και τα υλικά συσκευασίας αλλά παράλληλα και τη μειωμένη κατανάλωση.

Περιορισμός των δαπανών σε φαγητό έξω, καφέ και ποτό

Αν και το καλοκαίρι -ακόμη και τον Σεπτέμβριο - οι επιχειρήσεις του κλάδου κυρίως στα νησιά και γενικότερα όπου υπήρξε μεγάλη τουριστική κίνηση, πήραν μία «ανάσα» στον τζίρο τους, τα πρώτα σημάδια για μείωση της κατανάλωσης ήρθαν εκ νέου τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Γενικό Διευθυντή της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννη Λιάρο, στον συνολικό τζίρο του τρέχοντος μήνα αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί. Με δεδομένο άλλωστε ότι οι καταναλωτές πλέον κόβουν δαπάνες ακόμη και από τα βασικά αγαθά, πολύ δε περισσότερο για τις εξόδους τους.

Τους επόμενους μήνες και ενώ το διαθέσιμο εισόδημά τους θα συνεχίζει να πιέζεται εν μέσω ακρίβειας, οι επιχειρηματίες της εστίασης θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι οι έξοδοι για φαγητό, καφέ ή ποτό θα περιοριστούν ακόμη περισσότερο.

Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Focus Bari | YouGov το 61% των πολιτών δηλώνει ότι ήδη έχει μειώσει τη διασκέδαση έξω ενώ το 19% ότι τη σταμάτησε τελείως.

msn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου