Εξόρμηση ΣΑΟΟ στο μυθικό βουνό του Ερυμάνθου

 
Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατων Οικολόγων [ΣΑΟΟ] εξορμά την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022 στο μυθικό βουνό του Ερυμάνθου, στα σύνορα Ηλείας και Αχαΐας.

Ο Ερύμανθος είναι ένα επίμηκες βουνό με πολλές κορυφές, σε αρκετές από τις οποίες έχει ανέβει ο Σύλλογός μας, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Είναι γνωστός και από τη μυθολογία, αφού εκεί ο Ηρακλής πραγματοποίησε τον τέταρτο άθλο του, εξοντώνοντας τον Ερυμάνθιο Κάπρο.

Στον Ερύμανθο, επίσης, ο μυθικός Αρκάς συνάντησε τη μητέρα του Καλλιστώ, με τη μορφή αρκούδας, και, για να μην την σκοτώσει, ο Δίας μεταμόρφωσα τον Αρκάδα σε αρκουδάκι και μεταφέροντας και τους δυο στον ουρανό, τους μεταμόρφωσε σε αστερισμούς, υπό την προστασία του Αρκτούρου. Από τότε η Καλλιστώ είναι η Μεγάλη Άρκτος και ο Αρκάς η Μικρή Άρκτος.

Θα γίνουν δύο πορείες, με το ίδιο σημείο εκκίνησης [υψόμετρο 1000 μ. περίπου] , 4 χιλιόμετρα περίπου μετά το χωριό Μάνεσι, επί της επαρχιακής οδού Καλαβρύτων - Πατρών.

Αρχικά θα περπατήσουμε σε χωματόδρομο, για 2,5 περίπου χιλιόμετρα, με κατεύθυνση την κατασκήνωση Ροδέα. Λίγο πριν την κατασκήνωση ξεκινά μονοπάτι που θα μας οδηγήσει σε πέτρινη βρύση και μετά σε στάνη και ποτίστρες [1400 μ.]. Mέχρις εδώ θα ανέβει η β’ ομάδα, η οποία θα επιστέψει από τα ίδια. Διάρκεια πορείας 4 ώρες, μήκος 7 χιλιόμετρα, υψομετρική διαφορά 500 μ.

Η α’ ομάδα θα συνεχίσει μέσα από λούκι και, αφού περάσει το διάσελο, θα ανέβει στην κορυφή Μονοδένδρι ή Δόντι [1822 μ.]. Διάρκεια πορείας 6.30 ώρες, μήκος 8 χιλιόμετρα, υψομετρική διαφορά 900 μ.

Αναχώρηση λεωφορείου στις 7 το πρωί της Κυριακής από την πλατεία Κολοκοτρώνη της Τρίπολης.

Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Συλλόγου, Β. Δεκάζου 9-11, τηλ.: 2710234980, email: saootrip@gmail.com, www.saoo.gr.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

KOKORIS