Το αρχαιότερο κλήμα στον κόσμο βρίσκεται στην Πελοπόννησο - ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Breaking

1/10/22

Το αρχαιότερο κλήμα στον κόσμο βρίσκεται στην Πελοπόννησο

 Το αρχαιότερο κλήμα στον κόσμο βρίσκεται στην Πελοπόννησο - Το είχε περιγράψει και ο Παυσανίας ως αξιοπερίεργο φαινόμενο

Το αρχαιότερο κλήμα στον κόσμο βρίσκεται στην Πελοπόννησο

Το κλήμα (Vitis vinifera) υπολογίζεται ότι είναι περίπου 3.000 ετών και σίγουρα είναι πάνω από 2.200 ετών, αφού ήδη από το 160 π.Χ. ο Παυσανίας το αναφέρει ως «αξιοπερίεργο φαινόμενο», λόγω του μεγέθους του!

Ο ιστορικός είχε επισκεφθεί την περιοχή για να διαπιστώσει εάν ισχύει η φήμη ότι οι πέστροφες του ποταμού Αροάνιου κελαηδούσαν, όπως το πουλί, τσίχλα. Φυσικά διαπίστωσε ότι η φήμη δεν είχε καμία βάση αλήθειας και ότι ένας καλοφαγάς είχε διαδώσει την πληροφορία εννοώντας ότι οι πέστροφες κελαηδούν από νοστιμιά!


Στη συνέχεια, ο Παυσανίας αναζήτησε ένα σκιερό μέρος να ξεκουραστεί. Τότε συνάντησε το περίφημο αγριόκλημα, που ήταν από τότε τεράστιο, προκαλώντας το ενδιαφέρον του.

Το γιγαντιαίο κλήμα πήρε το όνομά του από τον ιστορικό Παυσανία όταν εκείνος επισκέφθηκε την περιοχή

Έχει μήκος περίπου 100 μέτρα και αποτελείται από 9 κορμούς, καθώς συμφύεται με ομάδα από πουρνάρια. Ανθίζει κάθε Μάιο, αλλά δεν δίνει καρπούς.

Το εντυπωσιακό άγριο κλήμα έχει κηρυχθεί από το 1976 Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και αποτελεί αξιόλογο επιστημονικό και αισθητικό μνημείο της φύσης, που έχει γίνει τουριστικός πόλος έλξης.


Βρίσκεται στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, κοντά στο χωριό Παγκράτι της περιοχής Καλαβρύτων Νομού Αχαίας.

(Με πληροφορίες από wi-fi botany - φωτογραφίες από discoverhellas.gr)


Το αρχαιότερο κλήμα στον κόσμο βρίσκεται στην Πελοπόννησο (giorgoskatsadonis.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Pages