«Βόμβα» από ΕΝΙ για East Med: Ο αγωγός θα ολοκληρωθεί έως το 2025 - ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Breaking

«Βόμβα» από ΕΝΙ για East Med: Ο αγωγός θα ολοκληρωθεί έως το 2025

 To project του EastMed, το οποίο έχει σπουδαία γεωενεργειακή και γεωπολιτική σημασία για την Ελλάδα αλλά και την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει μείνει στα χαρτιά. Η ενεργειακή κρίση, όμως και η πρόδηλη ανάγκη της Ευρώπης να απεξαρτηθεί από ρωσικό φυσικό αέριο και να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας, ενδεχομένως να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα και στην υπόθεση του East Med.

«Βόμβα» από ΕΝΙ για East Med: Ο αγωγός θα ολοκληρωθεί έως το 2025
«Βόμβα» από ΕΝΙ για East Med: Ο αγωγός θα ολοκληρωθεί έως το 2025© Παρέχεται από: sofokleousin.gr

Οι δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της ιταλικής εταιρείας ενέργειας ENI, πάντως, άναψαν φωτιές, έστω και αν τα όσα είπε αποτελούν στην παρούσα φάση προσωπική εκτίμηση, εν ίδει προφητείας, παρά μια ρεαλιστική απεικόνιση της κατάστασης. Ο Γκουίνο Μπρούσκο, για τον οποίο γίνεται ο λόγος, δήλωσε-όπως μεταδίδει το Reuters, ότι η  κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastΜed θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 202!

Υπενθυμίζεται ότι το 2020, η Κύπρος υπέγραψε μαζί με την Ελλάδα και το Ισραήλ συμφωνία για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed για την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη από την ανατολική Μεσόγειο μέσω των τριών χωρών. Η Τουρκία ήταν εξ’ αρχής αντίθετη στον EastMed, ενώ πρόσφατα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κα Νιούλαντ, έκρινε  ως ασύμφορο και ασύμβατο τον EastMed.

Η Ελλάδα, πάντως, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, δηλώνει πως δεν έχει εγκαταλείψει το project του East Med. «Η κ. Νούλαντ εξέφρασε μια άποψη γιατί εγώ δεν τον είδα νεκρό τον EastMed. Είναι σωστή η εκτίμησή ότι ο EastMEd δεν είναι νεκρός ως πραγματικό έργο, αλλά ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην παρούσα χρονική φάση, ώστε να καλύψει άμεσες ανάγκες», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Νίκος Δένδιας.

msn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Pages