Σδούκου: Εξετάζουμε να δοθεί επιπλέον επιδότηση στη θέρμανση - ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Breaking


Σδούκου: Εξετάζουμε να δοθεί επιπλέον επιδότηση στη θέρμανση

 Για την ενεργειακή κρίση αναφέρθηκε σε συνέντευξή της η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας για έναν δύσκολο χειμώνα που έρχεται, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί επιπλέον επιδότηση για τη θέρμανση.

«Σίγουρα θα έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα. Κάποια από αυτά τα μέτρα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου» ανέφερε αρχικά στην ΕΡΤ.

Μιλώντας για το πλαφόν που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να περιορίσει τα υπερέσοδα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια (λιγνίτης, αιολική ή πυρηνική ενέργεια) είπε ότι τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν θα πάνε σε έναν κουμπαρά για τα κράτη μέλη.

«Θα είναι τα λεγόμενα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας», προσέθεσε η κ. Σδούκου διευκρινίζοντας ότι τα κράτη – μέλη, μέσω ενός ενιαίου μηχανισμού, θα τα μοιράσουν μεταξύ τους.

Μάλιστα όπως διευκρίνισε η γ.γ. γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ο μηχανισμός αυτός που ήδη η Ελλάδα έχει θέσει σε εφαρμογή από τις 8 Ιουλίου. «Χάρη σε αυτό το μέτρο καταφέραμε ως χώρα να συγκεντρώσουμε, σε δυόμισι μήνες, 1, 8 δισ. ευρώ -πέρα από του κρατικού μηχανισμού- για να συνεχίσουμε τη στήριξη στους πολίτες».

Όπως είπε η κ. Σδούκου, τα χρήματα αυτά παρακρατούνται στην πηγή και στη συνέχεια αναδιανέμονται επιδοτώντας τους λογαριασμούς.

Αναφορικά με το τι πρέπει να κάνει ο Έλληνας πολίτης για να θερμανθεί όσο το δυνατόν πιο οικονομικά αυτό τον χειμώνα που οι τιμές του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού, των πετρελαιοειδών και των καυσόξυλων είναι στα ύψη η γ.γ. Ενέργειας δήλωσε ότι «μονόδρομος είναι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η πράσινη μετάβαση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Υποκατάστατο του φυσικού αερίου για τον χειμώνα

Σύμφωνα με την κυρία Σδούκου «δεν πρέπει να εξαρτάσαι ενεργειακά από καμία άλλη χώρα. Εκεί βαδίζουμε και είναι το σωστό. Μέχρι να φτάσουμε εκεί το φυσικό αέριο είναι η καλύτερη λύση αν δεν μας συνέβαινε αυτός ο πόλεμος».

Απαντώντας στο ερώτημα τι θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες που άλλαξαν τους καυστήρες τους από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο και τώρα καλούνται να γυρίσουν πάλι στο πετρέλαιο, είπε ότι «όσοι έχουν εγκαταστήσει φυσικό αέριο δεν πρέπει να νιώθουν ότι έχουν χάσει. Θα πρέπει να δουν τι κέρδισαν τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια».

Και όπως είπε, «σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες ο κόσμος να δει αν συμφέρει παροδικά να χρησιμοποιηθεί ένα υποκατάστατο αντί του φυσικού αερίου».

Παράλληλα, σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται ότι για μια μεγάλη μερίδα του κόσμου, αυτό δεν είναι τεχνικά και οικονομικά εύκολο. Γι’ αυτό το λόγο, όπως δήλωσε, «μόνο για τις περιπτώσεις που αυτό είναι λιγότερο ασύμφορο, εξετάζουμε την περίπτωση να δοθεί παραπάνω επιδότηση στη θέρμανση».


πηγή:https://www.cnn.gr/oikonomia/chrima/story/328591/sdoykoy-exetazoyme-na-dothei-epipleon-epidotisi-sti-thermansi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Pages