Απίστευτο: Γεννήθηκε μικρό νησί έπειτα από έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου

 Τα κεντρικά νησιά Τόνγκα καλωσόρισαν τη γέννηση ενός νέου νησιού!

Το νέο νησάκι αναδύθηκε στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, όπου τα υποθαλάσσια ηφαίστεια είναι άφθονα. Ένα από αυτά τα βυθισμένα ηφαίστεια ξύπνησε στις 10 Σεπτεμβρίου, εκτοξεύοντας λάβα, ατμό και τέφρα, σύμφωνα με δήλωση του Παρατηρητηρίου της NASA για τη Γη.

Μόλις έντεκα ώρες αφότου το ηφαίστειο άρχισε να εκρήγνυται, ένα νέο νησί είχε αναδυθεί πάνω από την επιφάνεια του νερού, αναφέρει η NASA, η οποία κατέγραψε εικόνες του εκκολαπτόμενου νησιού με δορυφόρους.

Το νεογέννητο νησί μεγάλωσε γρήγορα σε μέγεθος, σύμφωνα με τη NASA. Στις 14 Σεπτεμβρίου, οι ερευνητές της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Τόνγκα υπολόγισαν ότι το νησί κάλυπτε μόλις 4.000 τετραγωνικά μέτρα - περίπου ένα στρέμμα.

Αλλά μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, το νησί είχε μεγαλώσει και κάλυπτε 24.000 τετραγωνικά μέτρα, δηλαδή περίπου 6 στρέμματα.

Το νέο νησί βρίσκεται στο υποθαλάσσιο ύψωμα Home Reef στα κεντρικά νησιά Τόνγκα, νοτιοδυτικά του νησιού Late Island του αρχιπελάγους.

Ίσως να μην θέλετε να δεθείτε πολύ με το νησάκι: τα νησιά που δημιουργούνται από υποθαλάσσια ηφαίστεια «είναι συχνά βραχύβια», λέει η NASA. Αλλά μερικές φορές τα εφήμερα νησιά μπορούν να παραμείνουν για χρόνια ή και δεκαετίες.

Το ηφαίστειο Home Reef εξακολουθούσε να εκρήγνυται από την Παρασκευή, σύμφωνα με μια ανάρτηση στο Facebook από τις Γεωλογικές Υπηρεσίες της Τόνγκα. Αλλά η δραστηριότητα του ηφαιστείου «ενέχει χαμηλούς κινδύνους για την Αεροπορική Κοινότητα και τους κατοίκους των Vava'u και Ha'apai», δύο νησιωτικών ομάδων στην κεντρική Τόνγκα.

«Δεν αναφέρθηκε ορατή τέφρα τις τελευταίες 24 ώρες», πρόσθεσε η υπηρεσία. «Συνιστάται σε όλους τους ναυτιλλομένους να πλέουν πέραν των 4 χιλιομέτρων μακριά από τον Home Reef μέχρι νεωτέρας».πηγή:https://www.ethnos.gr/World/article/225524/apisteytogennhthhkemikronhsiepeitaapoekrhxhypothalassioyhfaisteioy

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

KOKORIS

DESTINO