Πρόγραμμα «Ηλέκτρα»: Μειώνεται η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε γραφεία, σχολεία και νοσοκομεία κατά προτεραιότητα - ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Breaking

Πρόγραμμα «Ηλέκτρα»: Μειώνεται η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε γραφεία, σχολεία και νοσοκομεία κατά προτεραιότητα

 Το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» του ελληνικού δημοσίου για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων θα ξεκινήσει να υλοποιείται κατά προτεραιότητα σε γραφεία, σχολεία και νοσοκομεία που εντάσσονται σε αυτό. Το πρόγραμμα «τρέχει από χθες Δευτέρα (12.9.2022), με στόχο την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας τουλάχιστον κατά 30%.

Ειδικότερα, στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» επενδύονται 640 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο και έχει στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, αναβαθμίζοντας 2,5 εκατ. τετραγωνικά μέτρα κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες του κράτους (ιδιόκτητα ή μισθωμένα). 

Τα χρήματα προέρχονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Προτεραιότητα, όπως επισημαίνεται στον Οδηγό του προγράμματος, θα δοθεί σε κτίρια που έχουν υψηλή ενεργειακή κατανάλωση, μέσω της αναβάθμισης των οποίων, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας, αλλά και μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος κατανέμεται κατά προτεραιότητα σε γραφεία (280 εκατ. Ευρώ), κτίρια εκπαίδευσης (ΑΕΙ, σχολεία 160 εκατ.) και υγείας – κοινωνικής πρόνοιας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, γηροκομεία κλπ 80 εκατ.). Οι λοιπές χρήσεις (κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι μουσείων, εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, πολιτιστικών εκδηλώσεων κλπ) απορροφούν 70 εκατ. και κτίρια της κεντρικής δημόσιας διοίκησης 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων αφορά σε επεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων και στα τεχνικά τους συστήματα αυτών, ως εξής:

 1. θερμομόνωση αδιαφανών στοιχείων,
 2. αντικατάσταση διαφανών στοιχείων (κουφώματα, υαλώσεις),
 3. εξωτερικά συστήματα σκίασης,
 4. συστήματα ψύξης χώρων,
 5. συστήματα θέρμανσης χώρων,
 6. συστήματα μηχανικού αερισμού,
 7. παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ), η) συστήματα φωτισμού χώρων,
 8. συστήματα επιτόπιας παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας,
 9. συστήματα αυτοματισμού, καταγραφής και ελέγχου ενέργειας ή/και σύστημα διαχείρισης ενέργειας του κτιρίου – BEMS,
 10. βοηθητικά τεχνικά συστήματα,
 11. εγκατάσταση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Ωστόσο, τονίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλέξιμη η εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης με λέβητα πετρελαίου.

Επιπλέον, οι προς επιδότηση επεμβάσεις θα περιλαμβάνουν, όπου αυτό είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό, αξιοποίηση ΑΠΕ, καθώς και έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας και λειτουργίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΝ, με την πλήρη υλοποίηση του «ΗΛΕΚΤΡΑ» υπολογίζεται ότι:

Η μείωση ηλεκτρικής κατανάλωσης ανά έτος θα ανέλθει στις 600 GWh.

Η μείωση της ετήσιας δαπάνης για ηλεκτρικό ρεύμα μετά την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων θα ανέλθει στα 96 εκατ. ευρώ.

Η μείωση της ετήσιας εκπομπής ρύπων από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων θα είναι στους 364.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Πηγή: https://www.newsit.gr/ellada/programma-ilektra-meionetai-i-katanalosi-ilektrikis-energeias-se-grafeia-sxoleia-kai-nosokomeia-kata-proteraiotita/3597361/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου