ΓΣΕΕ-έρευνα: 7 στους 10 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις δαπάνες διατροφής - ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Breaking

ΓΣΕΕ-έρευνα: 7 στους 10 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις δαπάνες διατροφής

 Το 71% των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα δηλώνει ότι έχει οδηγηθεί σε περιορισμό δαπανών για βασικά αγαθά διατροφής, ενώ το 80% δηλώνει ότι δεν έχει αύξηση στον μισθό του εντός του 2022. Αυτά προκύπουν, μεταξύ άλλων, από τα αποτελέσματαειδικήςθεματικήςέρευνας κοινής γνώμης, που διενήργησαν ηΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας,σε συνεργασία με την εταιρεία Alco, σχετικά με τιςεπιπτώσεις της ακρίβειας στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και στη μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής. 

ΓΣΕΕ-έρευνα: 7 στους 10 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις δαπάνες διατροφής
ΓΣΕΕ-έρευνα: 7 στους 10 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις δαπάνες διατροφής
© naftemporiki.gr

Όλα αυτά, την ώρα που,σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), περαιτέρω επιβράδυνση, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο, παραμένοντας πάνω από το 11%, με τον δείκτητιμών καταναλωτή τον προηγούμενο μήνα να διαμορφώνεται στο 11,4% από 11,6% τον Ιούλιο και 12,1% τον Ιούνιο.

Η έρευνα απευθύνθηκε σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, για την καταγραφή-μέτρηση και συγκριτική αποτίμηση δεικτών κλίματος αναφορικά με την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης εργασίας τους και τον χρόνο εργασίας.

 Με βάση τα ευρήματά της, 

 •  Το 71% των εργαζομένωνδηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τους έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής (πολύ και αρκετά). 
 •  Το 20% των εργαζομένωνδηλώνει ότι η οικονομική του κατάσταση δεν του επιτρέπει να ανταπεξέλθει καθόλου στις συνθήκες ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης του χειμώνα. Ενώ το 47% δηλώνει δύσκολα, το 30% σχετικά εύκολα και το 3% εύκολα. 
 •  Το 63% θεωρεί την αύξηση των μισθών και του κατώτατου μισθού ως το αποτελεσματικότερο μέσο για τη προστασία του βιοτικού του επιπέδου από τις ανατιμήσεις στα είδη διατροφής και την ενέργεια. Τημείωση των ειδικών φόρων και φόρων κατανάλωσης το 31% και μόλις το 3% επιλέγει τηλύση των επιδομάτων. 
 •  Το 80% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν έχει υπάρξει αύξηση στο μισθό του εντός του 2022, γεγονός που αναδεικνύει περαιτέρω την αναγκαιότητα και την αξία των κλαδικών συμβάσεων εργασίας. 
 •  Το 39% των εργαζομένων δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό του. Το 48% εξ αυτών δηλώνει ότι εργάζεται πάνω από 7 ώρες την εβδομάδα. 
 •  Το 49% δηλώνει ότι δεν πληρώνεται για την υπερωριακή του εργασία. 
 •  Η μεγάλη πλειοψηφία, το 65%, των εργαζομένων πιστεύει ότι η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να γίνεται μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων και το 20% με απόφαση της κυβέρνησης. 
 •  Τέλος, το 30% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την εργασία τους. 
  

 Η ΓΣΕΕ επισημαίνει πως είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί άμεσα ένα μείγμα παρεμβάσεων ώστε να προστατευτεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό το βιοτικό επίπεδο μισθωτών και κυρίως των χαμηλότερα αμειβόμενων. «Η ελληνική οικονομία και κοινωνία μετά από πολυετή λιτότητα βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και η στασιμότητας των εισοδημάτων απειλεί την αγοραστική δύναμη πολλών νοικοκυριών και κοινωνικών ομάδων» υπογραμμίζει. 

 Για τους λόγους αυτούς, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, επιβάλλονται μεταξύ άλλων παρεμβάσεις όπως: 

 •  Στην προσαρμογή του κατώτατου μισθού στο επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης (60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης). 
 •  Σημαντική αύξηση του ποσοστού κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με στόχο το 70% των μισθωτών και θωράκισή τους με παράταση της ισχύος όλων των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέχρι την ολοκλήρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την υπογραφή νέων. 
 •  Μείωση ειδικών φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια και τα βασικά είδη διατροφής. 
 •  Εισαγωγή φόρου επί των έκτακτων κερδών των εταιρειών παροχής ενέργειας και διάθεση του ποσού για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. 
  
msn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου