Στεγαστικό δάνειο για νέους: Δεν απαιτείται να είναι και οι δύο έως 39 ετών - Ποιοι οι δικαιούχοι - ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Breaking


Στεγαστικό δάνειο για νέους: Δεν απαιτείται να είναι και οι δύο έως 39 ετών - Ποιοι οι δικαιούχοι

 Σε ισχύ θα τεθεί ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τμ και έτος κατασκευής έως το 2007, καταρχάς ύψους 500 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκατ. ευρώ από το κράτος από την ΔΥΠΑ και 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες.

Στόχος του μέτρου είναι να εξασφαλιστεί επιτόκιο που θα ανέρχεται σε 1% για την αγορά πρώτης κατοικίας σε περιοχές με πιο παλαιά κτίρια, από πολίτες από 25 έως 39 ετών.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αρκεί ο ένας από τα δύο μέλη ενός ζευγαριού να είναι κάτω των 39 ετών για να μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα κριτήρια και το αν θα υπάρχει προνομιακή μεταχείριση για τους δημοσίους υπαλλήλους, ο Άκης Σκέρτσος εξήγησε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη και θα γίνεται με τραπεζικά κριτήρια που θα αφορά, όπως είπε, τελικά εργαζόμενο με εισόδημα έως 715 ευρώ.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα που έχουν δοθεί από το κυβερνητικό επιτελείο, ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ.

Για την εφαρμογή του μέτρου θεσπίζονται ειδικά εισοδηματικά κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα του επιδόματος θέρμανσης, τα οποία επιτρέπουν δανειοδότηση σε όσους έχουν, κατώτατο εισοδηματικό κριτήριο 10.000 ευρώ και ανώτατο εισοδηματικό όριο αντίστοιχο με το επίδομα θέρμανσης. Δηλαδή, ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα 14.000 ευρώ για υπόχρεους που είναι άγαμοι, σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και εισόδημα 20.000 ευρώ για τους έγγαμους.

Σημειώνεται πως το ποσό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Παράλληλα:

  • Το δάνειο θα είναι άτοκο για τρίτεκνους και πολύτεκνους ή αν ο δικαιούζος αποκτήσει όσο αποπληρώνει 3+ παιδιά.
  • Παράλληλα υπάρχει πρόβλεψη για διπλασιασμό του προϋπολογισμού σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων.
  • Η εφαρμογή θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023

Πρόγραμμα Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για νέους: Τι προβλέπεται

Παράλληλα, την Πέμπτη ανακοινώθηκε το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για νέους» για την αναβάθμιση παλαιών πατρογονικών κατοικιών και το οποίο περιλαμβάνει:

Ταυτόχρονα, για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής από τους νέους, στο «Εξοικονομώ» ο δανεισμός θα είναι άτοκος, ενώ για το «Ανακαινίζω» προβλέπεται χαμηλότοκος δανεισμός έως 7.00 ευρώ.

Σημειώνεται πως το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τοποθετεί την έναρξη του προγράμματος τον φετινό Δεκέμβριο.


πηγή:https://www.cnn.gr/oikonomia/chrima/story/328598/stegastiko-daneio-gia-neoys-den-apaiteitai-na-einai-kai-oi-dyo-eos-39-eton-poioi-oi-dikaioyxoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Pages