Μετά απο 150 χρόνια η σύντροφος του Κολοκοτρώνη ζωντάνεψε μέσα απο το βιβλίο της Αναστασίας Ευσταθίου (φωτ,βιντ) - ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Breaking


Μετά απο 150 χρόνια η σύντροφος του Κολοκοτρώνη ζωντάνεψε μέσα απο το βιβλίο της Αναστασίας Ευσταθίου (φωτ,βιντ)

 


Παρουσιάστηκε χθες στο κοινό της Τρίπολης το βιβλίο της Αναστασίας Ευσταθίου ¨Οκτώ ήχοι για τη Μαργαρίτα¨

Στην γεμάτη απο κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Τρίπολης ζήσαμε ένα κομμάτι της ιστορίας που δεν γνωρίζαμε μέσα απο συγκλονιστικές αφηγήσεις και υπέροχη παραδοσιακή μουσική. 

Όταν ακούς η συμβία του Κολοκοτρώνη αμέσως σκέφτεσαι πολύ αρνητικά. Χθες όμως αλλάξαμε άποψη καθώς φωτίστηκαν πολλά σημεία στα οποία έχει άγνοια ο περισσότερος κόσμος, την γυναίκα που επέλεξε ο Κολοκοτρώνης για σύντροφό του, η οποία έφερε στον κόσμο τον τελευταίο γιό του τον οποίο αναφέρει στην διαθήκη του.Οι "Οκτώ Ήχοι για τη Μαργαρίτα" είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, που διαπραγματεύεται το πραγματικό γεγονός της σχέσης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη με την μοναχή Μαργαρίτα στα τελευταία χρόνια της ζωής του. Μιας γυναίκας που στάθηκε στήριγμα του Γέρου του Μοριά, κόντρα στα στερεότυπα και τις δυσκολίες της εποχής.

Η ιστορία ξεκινάει από το 1793, πιθανή χρονολογία γέννησης της πρωταγωνίστριας, Μαργαρίτας Βελισσαροπούλου - Κολοκοτρώνη στη Νωνάκριδα Αχαΐας, έως το θάνατό της στην Αθήνα, το 1870. Μέσα από το προσωπικό της δράμα - οι γονείς της την έκλεισαν στο μοναστήρι σε ηλικία 7 χρονών για να αποφύγουν γάμο με το γιο του Τούρκου αγά της περιοχής - ζει τη δική της ανάσταση και πορεύεται στο δρόμο της ελευθερίας, ζώντας κοντά στον μεγάλο άνδρα περίπου 2 δεκαετίες.

Σημειώνεται πως ο "Γέρος του Μοριά" χήρεψε το 1820, όταν πέθανε η γυναίκα του Αικατερίνη Καρούσου (ή Καρούτσου). Ύστερα ρίχτηκε με όλες τις δυνάμεις του στον αγώνα για την απελευθέρωση του Γένους με τη δεύτερη γυναίκα της ζωής του να έρχεται στα 55 του χρόνια, την εποχή που ήταν φυλακισμένος στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στην Ύδρα.

Στους τέσσερις μήνες που ήταν φυλακισμένος στο μοναστήρι γνώρισε μια καλόγρια, τη Μαργαρίτα, κόρη του Αγγελή Βελισσάρη από τα Χαλικιάνικα (ορεινό χωριό της πρώην Επαρχίας Καλαβρύτων). Η Μαργαρίτα τον φρόντιζε και ο Κολοκοτρώνης δεν άργησε να δεθεί μαζί της. Όταν απελευθερώθηκε εκείνη πέταξε τα ράσα και τον ακολούθησε. Έκτοτε στάθηκε στο πλευρό του κι έμεινε μαζί του ως τον θάνατό του.

Σε ηλικία μάλιστα που ο Κολοκοτρώνης ήταν πλέον 66 ετών (το 1836) του χάρισε κι ένα γιο, στον οποίο ο Γέρος έδωσε το όνομα του σκοτωμένου του γιού, Πάνου (φονεύτηκε στο δεύτερο εμφύλιο το 1824). Αν και με τη Μαργαρίτα δεν έβαλε στεφάνι, στη διαθήκη του αναγνώρισε τον Παναγιωτάκη ως γνήσιο τέκνο του, ενώ τον παρουσίασε μαζί του και δημοσίως.


Χθες ήταν μια υπέροχη βραδιά παρουσίασης βιβλίου όπου συνέβαλαν σε αυτή οι Εύα Γαλανιάδη - Ιστορικός Δημοσιογράφος, ο σχολιασμός απο τον Δημήτρη Κουτούζο- Φιλόλογο, οι  αφηγήσεις που ζωντάνεψαν την Μαργαρίτα και τον Κολοκοτρώνη απο τους Δημήτρη Μαντζουράνη- Φιλόλογο και την Σταυρούλα Σάμπαλη - Εκπαιδευτικό.
Ενώ την μουσική επένδυση ανέλαβαν οι Βασίλης Βήλος στο κλαρίνο, ο Κυριάκος Μαρκόγιαννης στο λαούτο και η καταπληκτική φωνή που μας εντυπωσίασε του Σπύρου Πιτερού!!!!!!!!!!!!!

Τέλος η συγγραφέας κ. Αναστασία Ευσταθίου μας είπε πολλά ιστορικά γεγονότα γύρω απο την ζωή του Κολοκοτρώνη με την σύντροφό του Μαργαρίτα να είναι δίπλα του έως το θανατό του.

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν Αρκαδίας ήταν συνδιοργανωτής της εκδήλωσης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Pages