Εκθεση για τους μαστόρους της πέτρας της Αρκαδίας σε αρχοντικό του Ζαγορίου - ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Breaking

22/8/22

Εκθεση για τους μαστόρους της πέτρας της Αρκαδίας σε αρχοντικό του Ζαγορίου

 


Από την έκθεση «Λαγκαδινοί και Ηπειρώτες μαστόροι της πέτρας: συγγένειες εξ αίματος ή εκ τέχνης;»
Από την έκθεση «Λαγκαδινοί και Ηπειρώτες μαστόροι της πέτρας: συγγένειες εξ αίματος ή εκ τέχνης;»
ΙΡΙΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Το «Δανάτικο» στην Άνω Βίτσα είναι ένα από τα τα σημαντικότερα αρχοντικά του Ζαγορίου. Για πρώτη φορά ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό για μια εκδήλωση της οποίας είναι ο φυσικός της χώρος.

Ο λόγος για την έκθεση «Λαγκαδινοί και Ηπειρώτες μαστόροι της πέτρας: συγγένειες εξ αίματος ή εκ τέχνης;» που πρωτοπαρουσιάστηκε στα Λαγκάδια Αρκαδίας στις 29 Ιουλίου 2022, ενώ από τις 22 Αυγούστου θα παρουσιάζεται στο «Δανάτικο».

Τη συνδιοργάνωση έχει ο σύλλογος κοινωνίας πολιτών «επέκεινα χώρα» από την Βίτσα Ζαγορίου και το Σωματείο «Άνθη της Πέτρας» από τα Λαγκάδια Αρκαδίας. Την επιμέλεια υπογράφει η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού.

Εργο του Γιώργου Χουλιάρα.
Εργο του Γιώργου Χουλιάρα. 
IRIS KRITIKOU

Στην έκθεση παρουσιάζεται σπάνιο αρχειακό υλικό (ιδιωματικά γλωσσάρια μαστόρων, φωτογραφίες, οδοιπορικά και ημερολόγια εργασίας, εργαλεία κ.ά) συνδεδεμένο με τους μαστόρους της πέτρας της Αρκαδίας και της Ηπείρου. Με έργα τους συμμετέχουν ο ηπειρώτης γλύπτης Γιώργος Χουλιαράς και η λαγκαδινή ζωγράφος Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου. Ιστορικό και λαογραφικό υλικό παραχώρησε ευγενώς ο ερευνητής Σπύρος Μαντάς ενώ εργαλεία επεξεργασίας της πέτρας δάνεισε το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ελαφοτόπου, ευγενική προσφορά του επιμελητή του γλύπτη Μιχάλη Οικονομίδη.

Στο πλαίσιο της έκθεσης κυκλοφορεί κατάλογος με κείμενα των: Γιάννη Τσιαούση, Προέδρου ΔΣ του σωματείου «Άνθη της Πέτρας» & Αναπλ. Καθηγητή Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Κρήτης, Δρ. Νίκου Γιαννή, Ιδρυτή της «επέκεινα χώρα», Στρατηγούλας Γιαννικοπούλου, Γιώργου Χουλιαρά και Ίριδος Κρητικού.

Μετά τα εγκαίνια (ώρα 19.00) θα ακολουθήσει, στις 20.30, συζήτηση στο θέατρο Αλώνι της επέκεινα χώρα, με ομιλητές τους Γιώργο Σμύρη και Μαρία Τσούπη και συντονισμό από τους Νίκο Γιαννή και Γιάννη Τσιαούση.

Εργο της Στρατηγούλας Γιαννικοπούλου
Εργο της Στρατηγούλας Γιαννικοπούλου
IRIS KRITIKOU

Info:

«Λαγκαδινοί και Ηπειρώτες μαστόροι της πέτρας: συγγένειες εξ αίματος ή εκ τέχνης;»

Έκθεση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Γιορτές της Πέτρας 2022» που διοργανώνεται στα Λαγκάδια Αρκαδίας

Συνδιοργάνωση: επέκεινα χώρα- Άνθη της Πέτρας

Εγκαίνια Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022, ώρα 19.00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Pages