Κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη: «Ήθελα τον Πικάσο για τη συλλογή μου», λέει ο δράστης

Ο 50χρονος που έκλεψε τρεις πίνακες από την Εθνική Πινακοθήκη, ανάμεσά τους και έναν αμύθητης αξίας πίνακα του Πικάσο, εξήγησε τους λόγους πίσω από την πράξη του. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ισχυρίστηκε πως η αγάπη του για την τέχνη τον οδήγησε να κλέψει τους τρεις πίνακες από την Εθνική Πινακοθήκη, προσθέτοντας πως ήταν στις προθέσεις του να ξαναμπεί κρυφά, εννέα χρόνια μετά την κλοπή και να τοποθετήσει τα έργα στη θέση τους, αλλά δεν πρόλαβε.

Ο κατ' επάγγελμα ελαιοχρωματιστής δήλωσε μεταξύ άλλων παθιασμένος συλλέκτης ενώ αρνείται κάθε κατηγορία για λαθρεμπόριο έργων τέχνης.

«Ότι συνέβη, έγινε από την αγάπη μου προς την τέχνη. Ήμουν ήδη συλλέκτης μιας μικρής συλλογής από διάφορους Έλληνες καλλιτέχνες και ήθελα να εμπλουτίσω την υπάρχουσα συλλογή που είχα τότε, η οποία είναι ακόμη μεγαλύτερη τώρα με κάποια έργα φημισμένων ζωγράφων», ανέφερε ο 50χρονος ελαιοχρωματιστής, που αποφυλακίστηκε πρόσφατα και έχει τεθεί σε περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Ο διάλογος με τον δημοσιογράφο:

50χρονος: Ήμουν επισκέπτης στην εθνική πινακοθήκη χρόνια πριν, ήμουν θαυμαστής και ακόμη παραμένω.  

Δημοσιογράφος: Η σκέψη πότε μπήκε;

50χρονος: Η σκέψη υπήρχε δύο χρόνια πριν. 

Δημοσιογράφος: να πάρετε έναν πίνακα;

50χρονος: Nα πάρω έναν οποιοδήποτε πίνακα αξίας για να προσθέσω στη συλλογή μου. 

Δημοσιογράφος: Το δουλεύατε στο μυαλό σας δύο χρόνια;

50χρονος: Έρχεται φεύγει έρχεται φεύγει, ώσπου όταν κάποια στιγμή άκουσα ότι η εθνική πινακοθήκη θα κλείσει για ανακαίνιση, πήρα και εγώ την απόφαση να κάνω αυτό που έκανα.  Ο αποκλεισμός της εκδοχής να τα επιστρέψω το 2014 ή το 2015 δεν συντελούσαν οι συνθήκες τότε, για τον λόγο ότι για να τα επιστρέψω χωρίς να υπάρξουν αποδεικτικά στοιχεία ήταν να μην έχουν τα έργα πάνω τους δακτυλικά αποτυπώματα και DNA, για να το κάνω αυτό θα έπρεπε να τα περάσω από χημικά και να καταστραφούν άρα τι να τα επιστρέψω; 

Δημοσιογράφος: Να τα πουλήσετε σκεφτήκατε ποτέ;

50χρονος: Ποτέ. 

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, σχεδίαζε επί δυο χρόνια την διάρρηξη. «Ο καθένας θα μπορούσε να μπει από μια ξεκλείδωτη μπαλκονόπορτα, να σπρώξει με τα πόδια του μια γυψοσανίδα. Αν έχεις δει και δυο ταινίες στο Netflix, κάλλιστα μπορείς να το κάνεις. Ευθύνες φέρουν πολλοί, πρωτίστως εγώ που υπέπεσα στο αδίκημα», λέει.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 50χρονου, Σάκης Κεχαγιόγλου, ανέφερε: «Σε αυτή την υπόθεση ήταν απολύτως μόνος του. Απλώς δεν γίνεται πιστευτό από πολλούς ότι μία τέτοια κλοπή στην εθνική πινακοθήκη να γίνει από ένα μόνο άτομο και όμως συνέβη».

Ο 50χρονος ελαιοχρωματιστής είχε γίνει είδηση εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς κατάφερε να παραβιάσει τα συστήματα ασφαλείας της παλιάς Εθνικής Πινακοθήκης, παρακολουθώντας επί μήνες τις συνήθειες των φυλάκων, ακόμη και πότε έκαναν διάλειμμα για τσιγάρο.

Με αυτόν τον τρόπο, κατάφερε να κλέψει έναν πίνακα που ο Πάμπλο Πικάσο είχε κάνει δώρο στον ελληνικό λαό για την αντίσταση που επέδειξε στη ναζιστική κατοχή μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου πολέμου. 

«Ήταν μία δίκαιη απόφαση, η απόφαση του κ. ανακριτή για την αποφυλάκιση του και την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης. Χωρίς την βούληση, την απόφαση, την συνεργασία και την έμπρακτη μεταμέλεια του κ. Σαρματζόπουλου ο ανεκτίμητης αξίας πίνακας του Πικάσο δεν επρόκειτο ποτέ να επιστρέψει στην κυριότητα της εθνικής πινακοθήκης και κατ' επέκταση του ελληνικού λαού», πρόσθεσε Σάκης Κεχαγιόγλου.

Ο 50χρονος, που θα παραμείνει εκτός φυλακής με ηλεκτρονική επιτήρηση μέχρι την δίκη, σημείωσε ότι οφείλει συγνώμη πρωτίστως στην οικογένεια του και έπειτα σε όλο τον ελληνικό λαό.

πηγή:https://www.lifo.gr/now/greece/klopi-stin-ethniki-pinakothiki-ithela-ton-pikaso-gia-ti-syllogi-moy-leei-o-drastis-pos

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

KOKORIS