Ζωή στις αναμνήσεις δίνει το Λαογραφικό Μουσείο Τεγέας (βιντ,φωτ) - ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Breaking

Ζωή στις αναμνήσεις δίνει το Λαογραφικό Μουσείο Τεγέας (βιντ,φωτ)

 
Απο τα Αρκαδικά Μουσεία που αξίζει να δεις είναι το Λαογραφικό Μουσείο Τεγέας!!

Το voltastintripoli.gr επισκέφτηκε το εξαιρετικό αυτό μουσείο που στεγάζεται στην Οικοκυρική σχολή και ξεναγήθηκε στα εκθέματα απο την χαμογελαστή Ειρήνη.

Περιηγηθήκαμε σε αυτό το ιστορικό κτίριο που κάποτε λειτουργούσε ως Οικοκυρική σχολή στην Τεγέα και πραγματικά μας ξύπνησε αναμνήσεις απο τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας.

Ενα πολύ προσεγμένο μουσείο, ενα κόσμημα που δεν σε μπερδεύει στους χώρους του καθότι τα αντικείμενα είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο που γνωρίζεις τον τρόπο ζωής έτσι όπως παλιότερα τον ζούσαν οι πρόγονοι μας τόσο σε επαγγέλματα όσο και στο σπίτι.

Επίσης εντυπωσιαστήκαμε απο τις δάδες της Ολυμπιακής φλόγας, καθώς κατά τη  διαδρομή της περνάει απο την Τεγέα και επίσης η Κυπριακή στολή τιμή στην αδελφοποιημένη Κύπρο


Να ευχαριστήσουμε για την υπέροχη ξενάγηση , δείτε την στο παρακάτω βίντεο:ακολουθεί κείμενο απο το tegeatikos.gr: 


Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του όμορφου, πετρόκτιστου κτηρίου της πρώην Οικοκυρικής Σχολής Τεγέας, ιδιοκτησίας του Τεγεατικού Συνδέσμου, που βρίσκεται ανάμεσα στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αλέας Αθηνάς και του Βυζαντινού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1996 τη λειτουργία του το Λαογραφικό Μουσείο Τεγέας.Ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της λαογραφικής έρευνας αφορά την καθημερινή υλική ενασχόληση του ανθρώπου, το περιβάλλον μέσα στο οποίο ασκεί την δραστηριότητα του, την ίδια την εμφάνιση και τη διατροφή του. Σ'αυτόν τον κλάδο της λαογραφίας η ομάδα οργάνωσης του Λαογραφικού Μουσείου Τεγέας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, χωρίς να αποκλείει τη σταδιακή ανάπτυξη και άλλων κλάδων.


Στις αίθουσες του μουσείου βλέπει ο επισκέπτης να ξετυλίγεται μπροστά του ολόκληρος ο πολιτισμός και καθημερινός τρόπος ζωής της αγροτικής Τεγέας μέσα από τα διάφορα αντικείμενα – εκθέματα, που αποτελούν ένα θησαυρό μνήμης. Εδώ στεγάζονται φιλόξενα οι αναμνήσεις μιας άλλης εποχής. Εδώ ζωντανεύει η νεότερη κληρονομιά της Τεγέας.


Γεωργικά εργαλεία, σκεύη καθημερινής χρήσης, ρούχα και φορεσιές κατανεμημένα ανά επάγγελμα και λειτουργία της καθημερινής ζωής. Συλλογές παραδοσιακών υφαντών, κεντημάτων, τοπικών φορεσιών και φωτογραφιών, καθώς και ο παραδοσιακός αργαλειός. Αναπαραστάσεις παλαιών εργαστηρίων (πεταλωτήριο, τσαγκαράδικο, σιδηρουργείο, κουρείο, κηροπλαστείο, ξυλουργείο) και χώρων παραδοσιακού σπιτιού (σάλα, κρεβατοκάμαρα, γωνιά, κουζίνα, πλυσταριό, ζυμωτήρι).Το Λαογραφικό Μουσείο Τεγέας ανασκαλεύει μνήμες του παρελθόντος. Για τους μεγαλύτερους σηματοδοτεί ένα νοσταλγικό ταξίδι στη δύσκολη αλλά γαλήνια και απλοϊκή ζωή των παιδικών και νεανικών τους χρόνων, ξεκουράζει την ψυχή τους από τις φροντίδες και τις μέριμνες της ζωής. Ταυτόχρονα όμως γαλουχεί τους νεότερους, διασώζοντας μια ολόκληρη εποχή από τη λήθη και παρουσιάζοντάς τη ολοζώντανη μπροστά τους, τους κάθιστά κοινωνούς της πολιτισμικής παράδοσής του τόπου τους, διδάσκει ήθη και έθιμα στη νέα γενιά και διαπλάσσει την ιστορική της συνείδηση.


Γίνεται έτσι μια γέφυρα που ενώνει την Τεγέα του χθες με την Τεγέα του σήμερα, που τρανώνει τη νοσταλγία και δυναμώνει τον εσωτερικό πόθο για γυρισμό στο χώρο των ωραίων και αγνών αναμνήσεων.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 15:00, Σάββατο 10:00 - 16:00
Ανοιχτά όλες τις ημέρες κατά την διάρκεια της Εμπορομπανήγυρης 14 - 21 Αυγούστου 09:00 - 22:00
Και τις υπόλοιπες ημέρες του έτους μετά από τηλεφωνικό ραντεβού για σχολικές ή εκδρομικές ομάδες.Πληροφορίες:
2710 556012 (Γραφείο Τεγεατικού Συνδέσμου, Παλαιά Επισκοπή)
210 8211116 (Γραφείο Τεγεατικού Συνδέσμου, Αθήνα)ΟΙΚΟΚΥΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΕΓΕΑΣ

Από το νοτιοανατολικό τμήμα του πάρκου της Παλαιάς Επισκοπής τον επισκέπτη καλωσορίζει το επιβλητικό μέγαρο του Τεγεατικού Συνδέσμου, το κτήριο της πρώην Οικοκυρικής Σχολής της Τεγέας.

Η Οικοκυρική Σχολή ιδρύθηκε το 1918 επί προεδρίας Κων. Σαββόπουλου με πρωτοβουλία των μετέπειτα προέδρων του Τεγεατικού Συνδέσμου Θεοφάνη Αλεξόπουλου και Παν. Σβωλόπουλου, οι οποίοι οραματίστηκαν τη λειτουργία ενός εκπαιδευτικού φορέα που θα απέβλεπε «εις την δημιουργίαν υποδειγματικών οικοκυρών και Ελληνίδων μητέρων με πλήρη επίγνωσιν της κοινωνικής και εθνικής των αποστολής». Για το σκοπό αυτό το 1934 ανεγέρθηκε με δαπάνες του Τεγεατικού Συνδέσμου και με τη συνδρομή εύπορων Τεγεατών αλλά και του κράτους το σημερινό, νεοβυζαντινού ρυθμού, μεγαλοπρεπές οίκημα. Το κτήριο αυτό, διώροφο αρχικά, πήρε την τελική τριώροφη διάστασή του επί προεδρίας Νικ. Καραμεσούτη και είχε τη δυνατότητα να στεγάσει 300 μαθήτριες. Αξίζει να μνημονευτεί ότι κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής  (1941- 1942) φιλοξενήθηκαν στο κτήριο της Σχολής και σώθηκαν από τη λιμοκτονία εκατοντάδες παιδιά από την Αθήνα, με αποτέλεσμα να υποστεί αυτό εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Η φοίτηση στη Σχολή ήταν τριετής, με καθημερινή εξάωρη διδασκαλία. Το πρόγραμμα σπουδών περιελάμβανε κύκλους θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων, μεταξύ των οποίων θρησκευτικά, ελληνικά, ιστορία, εθνική αγωγή, οικιακή οικονομία, βρεφοκομία, ζαχαροπλαστική, ραπτική, κέντημα, ωδική, γυμναστική, υφασματολογία, ανθολογία  κ. ά. Στη Σχολή δικαιούνταν εγγραφής εσωτερικές και εξωτερικές μαθήτριες από όλη την Ελλάδα « υπό την αίρεσιν της απολύτου υγείας και της πιστοποιημένης ηθικής και σεμνότητας». Κάθε εσωτερική μαθήτρια κατέβαλλε ως δίδακτρα 350 δρχ. ετησίως και ως τροφεία 500 δρχ. μηνιαίως. Στις μαθήτριες, περιζήτητες νύφες μετά τη φοίτηση τους στη Σχολή, χορηγούνταν κατά την αποφοίτησή τους  πτυχίο, ενώ στις αριστεύσασες απονέμονταν βραβεία και δώρα.

Σε μια αίθουσα της Σχολής λειτουργούσε μόνιμη έκθεση των εργόχειρων των μαθητριών, ενώ τα ωραιότερα από αυτά φιλοξενούνταν σε διεθνείς εκθέσεις, όπως του Μιλάνο και του Παρισιού, έχοντας αποσπάσει πρώτα βραβεία. Στο κτήριο της Σχολής υπήρχε επίσης αίθουσα θεάτρου με μια μικρή σκηνή, στην οποία δίνονταν τακτικά παραστάσεις κατά τις εθνικές επετείους και τη λήξη των μαθημάτων.

oik sxoli oldΗ Σχολή στα 63 συναπτά έτη λειτουργίας της γνώρισε περιόδους μεγάλης ακμής και αίγλης, όπως μαρτυρούν ο αριθμός των μαθητριών της, που έφτασε να ξεπερνά τις 180, καθώς επίσης και οι επισκέψεις σε αυτή βασιλέων, πρωθυπουργών, λογοτεχνών, καθηγητών πανεπιστημίου και πλήθους άλλων πνευματικών ανθρώπων που υπογράφουν το λεύκωμα του Τεγεατικού Συνδέσμου, που τηρούνταν στην Οικοκυρική Σχολή. Ωστόσο οι ριζικές δομικές μεταβολές που παρατηρούνται στην ελληνική κοινωνία από το 1950 και μετά, σε συνδυασμό με την απορρόφηση μεγάλου αριθμού μαθητριών από το Γυμνάσιο Τεγέας, οδήγησαν στη σταδιακή αποδυνάμωση της Σχολής μέχρι την οριστική παύση της λειτουργίας της το 1982.

Έκτοτε το κτήριο της Οικοκυρικής Σχολής αποτελεί την έδρα του Τεγεατικού Συνδέσμου στην Τεγέα, στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο Τεγέας και φιλοξενεί πλήθος επιστημονικών συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Pages