Στα ύψη η τιμή για το μέλι Μαινάλου
Το εκλεκτό βιολογικό μέλι Ελάτης Μαινάλου – Βανίλια (ΠΟΠ) αυτήν τη χρονιά έδωσε την παραγωγή που όλοι περίμεναν τα τελευταία δύσκολα χρόνια, εκτοξεύοντας την τιμή του. Πρόκειται για ένα προϊόν με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που άρχισε να κερδίζει έδαφος μετά την δεκαετία του ‘80.

«Παλαιότερα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να πουληθεί το μέλι, λόγω του χρώματός του, με αποτέλεσμα να το βάζουν στον ήλιο για να ζεσταίνεται, να κοκκινίζει και έτσι να το πωλούν. Ο κόσμος το έμαθε μετά τη δεκαετία του ‘80, όταν πια αρχίζει ουσιαστικά και η επαγγελματική μελισσοκομία. Μία βράβευση σε έναν διαγωνισμό στη Γαλλία και η πιστοποίησή του ως ΠΟΠ έδωσαν την ώθηση που χρειαζόταν», εξηγεί ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελισσοκόμων Αρκαδίας, Σταύρος Δημάκος.Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αρκαδία λειτουργούν οκτώ συσκευαστήρια-τυποποιητήρια μελιού.

Φέτος, το μέλι Ελάτης Μαινάλου-Βανίλια πωλείται από 15-25 ευρώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πολλά για τους μελισσοκόμους, καθώς τα τελευταία δέκα χρόνια η παραγωγή ήταν ανύπαρκτη έως ελάχιστη. Στην Αρκαδία, όπως τονίζει ο κ. Δημάκος, τώρα όλοι περιμένουν το πεύκο, προκειμένου να κάνουν τον απολογισμό τους.Αν και η χρονιά έχει θετική εικόνα, ο κ. Δημάκος επισημαίνει: «Η μελισσοκομία βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία. Όποιος δραστηριοποιείται στον κλάδο κάνει και δεύτερο επάγγελμα για να ζήσει την οικογένειά του. Με την άνοδο των τιμών σε ζάχαρη, καύσιμα και άλλα πολλά, δεν είναι δυνατόν να αντέξεις. Από 30.000 μελισσοκόμοι έχουμε μείνει 9.000».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

KOKORIS