Οι θησαυροί της Αρκαδικής γης - ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Breaking

Οι θησαυροί της Αρκαδικής γης

 

Οι θησαυροί της Αρκαδικής γης

 

Η Αρκαδία: Ο νομός Αρκαδίας βρίσκεται στην καρδιά της Πελοποννήσου και δεν είναι λίγες οι φορές που πρωταγωνίστησε στα αρχαιοελληνικά δρώμενα. Περιοχές όπως η Μαντίνεια, η Τεγέα, η Τρίπολη και το Αρτεμίσιο θα μείνουν για πάντα στην μνήμη μας λόγω μαχών ή αρχαιολογικών μνημείων. Ως νομός είναι ορεινός και διαπερνάται από τον ξακουστό ποταμό Αλφειό, που χαρίζει στους κατοίκους τη δυνατότητα να αρδεύσουν τα χωράφια τους.

 

Οι ενασχολήσεις των Αρκάδων: Οι Αρκάδες ασχολούνται με την καλλιέργεια της γης, τη κτηνοτροφία, τον τουρισμό αλλά και τις οικογενειακές βιοτεχνίες με παραδοσιακά προϊόντα, όπως χειροποίητα ζυμαρικά (τραχανά και χυλοπίτες), γλυκά του κουταλιού, υφάσματα κεντημένα στο χέρι, κλπ. Συνεπώς, αντιλαμβάνεστε ότι ο νομός Αρκαδίας φημίζεται για τη προσήλωσή του στην παράδοση και τις εξαιρετικές γεύσεις στα γεωργικά και κτηνοτροφικά αγαθά,  που προκύπτουν από το ελαφρώς διαφορετικό κλίμα αλλά και τη γονιμότητα του εδάφους.

Τα αρκαδικά προϊόντα που όλοι αγαπάμε! Η Αρκαδία φημίζεται για πληθώρα αγαθών, όπως τα μήλα ντελίσιους Πηλαφά (που είναι αναγνωρισμένα ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης),  τα καρύδια του χωριού Βαλτεσινίκο (τα οποία γίνονται πεντανόστιμο γλυκό του κουταλιού), τα κάστανα της Καστάνιτσας (που είναι τόσο θρεπτικά και μπορούν να καταναλωθούν και ωμά, χωρίς ψήσιμο), τα κεράσια και τα βύσσινα της Τρίπολης (που υπερέχουν σε γεύση από τα υπόλοιπα της χώρας μας).

Το ελατίσιο μέλι ή αλλιώς «Η Βανίλια του Μαινάλου» (το οποίο προέρχεται από τα έλατα και έχει μικρή περιεκτικότητα σε σάκχαρα), οι πατάτες της Τεγέας (θεωρούνται από τις καλύτερες ποικιλίες πατάτας στην Ελλάδα), το σκόρδο της Μαντίνειας (το οποίο από την αρχαιότητα θεωρείτο φάρμακο για πολλές ασθένειες και είχε και έχει χρήση σε πολλές συνταγές για φάρμακα αλλά και στη μαγειρική) και το κρασί ποικιλίας Μοσχοφίλερου (που παράγεται στη Μαντίνεια).

 

Άλλα αρκαδικά προϊόντα είναι το παστό χοιρινό (και γενικά το κρέας που αποτελεί βασικό τρόφιμο της περιοχής, λόγω του ότι η Αρκαδία είναι ορεινή και ο χειμώνας βαρύς), τα αρωματικά βότανα για μαγειρικές συνταγές ή καλλυντικά, ο τραχανάς και οι χυλοπίτες (που είναι αρκαδικής παραγωγής, εξαιρετικώς θρεπτικά και νόστιμα), η γραβιέρα της Τρίπολης και γενικώς τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλαφέταμυζήθρα) και το ελαιόλαδο του Πάρνωνα (εξαιρετικής ποιότητας και μεστής γεύσης).

 

Η παράδοση που… δεν έσβησε ποτέ! Οι Αρκάδες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα είναι πιστοί στις παραδόσεις τους και ο τρόπος ζωής τους το μαρτυρά. Αξίζει να δείτε από κοντά την αρκαδική γη και φυσικά, να γευτείτε τους θησαυρούς της! Και τότε θα διαπιστώσετε πως δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο σε αυτή τη ζωή από το να χαίρεσαι τα αγαθά που σου δίνει η φύση


Οι θησαυροί της Αρκαδικής γης | oloimazi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου