Αμαζόνιος: Ο «άνθρωπος της τρύπας» πέθανε και μια ακόμη φυλή ιθαγενών εξαφανίστηκε - ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Breaking


Αμαζόνιος: Ο «άνθρωπος της τρύπας» πέθανε και μια ακόμη φυλή ιθαγενών εξαφανίστηκε

 Ένας μοναχικός και μυστηριώδης ιθαγενής άνδρας που θεωρείται ότι ήταν ο τελευταίος της φυλής του πέθανε στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας. Οι ακτιβιστές της περιοχής να θρηνούν για την απώλεια μιας ακόμη γλώσσας και κουλτούρας καθώς μαζί του εξαφανίστηκε και η φυλή του.

Ο άνδρας ήταν γνωστός μόνο ως Indio do Buraco, ή «ο ιθαγενής άνδρας της τρύπας», επειδή περνούσε μεγάλο μέρος της ύπαρξής του κρυμμένος ή προστατευόμενος σε λάκκους που έσκαβε στο έδαφος.

Επί δεκαετίες, όταν η γη του δέχθηκε επιθέσεις και οι φίλοι και η οικογένειά του σκοτώθηκαν, αντιστάθηκε σε κάθε προσπάθεια επικοινωνίας που επιχειρούνταν μαζί του, στήνοντας παγίδες και ρίχνοντας βέλη σε όποιον τον πλησίαζε.

https://youtu.be/bsXj15ECoCU

Εξαφανίστηκε άλλη μία φυλή


«Έχοντας υποστεί φρικτές σφαγές και εισβολές στη γη, η απόρριψη της επαφής με τους ξένους ήταν η καλύτερη ευκαιρία επιβίωσής του», δήλωσε η Sarah Shenker, υπεύθυνη εκστρατείας στο Survival International, το παγκόσμιο κίνημα για λαούς που προέρχονται από τις φυλές σύμφωνα με τον Guardian.

Ήταν ο τελευταίος της φυλής του και έτσι πρόκειται για μία ακόμη φυλή που εξαφανίστηκε, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται για μια εξαφάνιση που προέκυψε φυσικά αλλά μέσα από γενοκτονία.
Οι αρχές γνωρίζουν ελάχιστα για τον άνθρωπο αυτό, αλλά η αποφασιστική ανεξαρτησία του και η προφανής παρηγοριά του συνέβαλαν στη δημιουργία μιας μυσταγωγίας γύρω από το πρόσωπό του, η οποία τράβηξε την προσοχή των ακτιβιστών και των μέσων ενημέρωσης σε ολόκληρη τη Βραζιλία και σε όλο τον κόσμο.

«Δεν εμπιστευόταν κανέναν επειδή είχε πολλές τραυματικές εμπειρίες με μη ιθαγενείς», δήλωσε ο Μαρσέλο ντος Σάντος, ένας συνταξιούχος εξερευνητής που παρακολουθούσε την ευημερία του για λογαριασμό της Funai, του εθνικού ιδρύματος ιθαγενών της Βραζιλίας.

Ο ντος Σάντος είπε ότι ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι της Funai άφηναν δώρα με εργαλεία, σπόρους και τρόφιμα, τοποθετημένα σε στρατηγικά σημεία αλλά πάντα τα απέρριπτε.

Πιστεύουν ότι κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1980, παράνομοι κτηνοτρόφοι, ενώ στην αρχή τους προσέφεραν ζάχαρη, μετά έδωσαν στη φυλή ποντικοφάρμακο που σκότωσε όλους εκτός από τον "άνθρωπο της τρύπας".

Η προετοιμασία του για το θάνατο

Μέλος της Funai που παρακολουθούσε από απόσταση τον άνδρα βρήκε το πτώμα του σε κατάσταση αποσύνθεσης σε μια αιώρα.

Επειδή είχε τοποθετήσει έντονα χρωματιστά φτερά γύρω από το σώμα του, ο αξιωματούχος πιστεύει ότι ο άνδρας είχε προετοιμαστεί για το θάνατο. Υπολόγισε ότι ο άνδρας ήταν περίπου 60 ετών.

Οι οργανώσεις των ιθαγενών υπολογίζουν τον αριθμό των φυλών που έχουν απομείνει μεταξύ 235 και 300, αλλά ο ακριβής αριθμός είναι δύσκολο να προσδιοριστεί επειδή ορισμένες φυλές είχαν πολύ μικρή επαφή με την κοινωνία των εποίκων.

Τουλάχιστον 30 ομάδες πιστεύεται ότι ζουν βαθιά μέσα στη ζούγκλα και σχεδόν τίποτα δεν είναι γνωστό για τον αριθμό τους, τη γλώσσα ή τον πολιτισμό τους.

«Επειδή αντιστάθηκε αποφασιστικά σε κάθε προσπάθεια επαφής, πέθανε χωρίς να αποκαλύψει σε ποια εθνότητα ανήκε, ούτε τα κίνητρα για τις τρύπες που έσκαψε μέσα στο σπίτι του», έγραψε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Απομονωμένων και Πρόσφατα Επαφών Αυτοχθόνων Λαών (OPI) όταν έμαθε για το θάνατο του άνδρα.

«[Ο ίδιος] εξέφρασε ξεκάθαρα την επιλογή του να αποστασιοποιηθεί, χωρίς ποτέ να πει ούτε μια λέξη που θα επέτρεπε την ταύτισή του με κάποια γνωστή γλώσσα των ιθαγενών», λέει.

Σύμφωνα με την OPI οι υπάλληλοι της Funai παρατήρησαν για πρώτη φορά τον άνδρα στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Οι αυτόχθονες ακτιβιστές βρήκαν μικρά αγροτεμάχια καλλιεργούμενης γης που είχαν καταστραφεί από εισβολείς κτηνοτρόφους και τα απομεινάρια κατοικιών που πιστεύουν ότι είχαν παρασυρθεί από τα τρακτέρ. Υπήρχαν επίσης μεγάλοι, σκαμμένοι με το χέρι λάκκοι.

Κίνδυνος από κτηνοτρόφους, χρυσοθήρες και υλοτόμους

Η περιοχή, κατά μήκος των συνόρων της Βραζιλίας με τη Βολιβία, ήταν και παραμένει πεδίο επίθεσης από κτηνοτρόφους, χρυσοθήρες και υλοτόμους που έχουν βάλει στο μάτι τους πολύτιμους φυσικούς πόρους της.
Η ανακάλυψη οδήγησε τον Funai να περιφράξει μια περιοχή όπου ο άνθρωπος θα μπορούσε να ζει ανεμπόδιστα, και το 1997 δημιουργήθηκε επίσημα το καταφύγιο Tanaru.

Η OPI ζήτησε να διατηρηθεί το καταφύγιο στη σημερινή του κατάσταση και ζήτησε από τους αξιωματούχους να πραγματοποιήσουν αρχαιολογικές και ανθρωπολογικές μελέτες που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στο παρελθόν και τον τρόπο ζωής του ανθρώπου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των φυλών των οποίων η γη απειλείται έχει εκτοξευθεί από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο αριθμός των εισβολών που καταγράφηκαν σε γη ιθαγενών αυξήθηκε από 109 το 2018 σε 305 πέρυσι, σύμφωνα με την ομάδα δικαιωμάτων Cimi.
ΠΗΓΗ:https://www.ethnos.gr/World/article/221881/amazoniosoanthroposthstrypaspethanekaimiaakomhfylhithagenonexafanisthke

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Pages