Αισθητά μικρότερες οι καθυστερήσεις στα ελληνικά αεροδρόμια - ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Breaking

13/7/22

Αισθητά μικρότερες οι καθυστερήσεις στα ελληνικά αεροδρόμια

 Διευκρινίσεις για την κατάσταση στα ελληνικά αεροδρόμια έδωσαν πηγές του υπουργείου Μεταφορών οι οποίες όπως τονίζουν η εικόνα των καθυστερήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια είναι σαφώς καλύτερη από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά

Μετά από δύο χρόνια αυστηρών περιορισμών λόγω της πανδημίας οι τουρίστες πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς αναγκάζονται να περιμένουν πολλές ώρες στις ουρές, λόγω της έλλειψης προσωπικού στα αεροδρόμια.

Όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου Μεταφορών, τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης, ευθύνονται τουλάχιστον κατά 80%, για τις μικρές καθυστερήσεις που παρουσιάζονται σε κάποια από τα ελληνικά αεροδρόμια και σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται ελληνική εναέρια κυκλοφορία.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι το 53% των πτήσεων στο Ελευθέριος Βενιζέλος προσγειώνεται την προβλεπόμενη ώρα. Από υπόλοιπο 47%, το 80% οφείλεται σε καθυστερήσεις από το εξωτερικό (ο συνολικός αριθμός πτήσεων τον Ιούνιο του 2022 ήταν -περίπου- 9.650, ενώ οι πτήσεις με καθυστέρηση 4.520).

H καλύτερη εικόνα στα ελληνικά αεροδρόμια, σύμφωνα με τις πηγές, οφείλεται στη συστηματική προεργασία που έχει κάνει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, κυρίως μέσω της συνεχούς επαφής με τους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, έχοντας εξηγήσει αναλυτικά, ότι η φετινή αεροπορική κίνηση θα ξεπερνούσε τα δεδομένα του 2019. Μάλιστα η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος υπερψήφισε στις 9/5/2022 την Κοινή Συμφωνία, η οποία περιελάμβανε μια σειρά από μέτρα, που στόχο είχαν να ανακουφίσουν την εναέρια κυκλοφορία από τις επικείμενες καθυστερήσεις.

Συγκεκριμένα η συμφωνία προέβλεπε:

Την εφαρμογή νέων προγραμμάτων εργασίας με αποτέλεσμα την αύξηση κατά σχεδόν 10% στις παραγόμενες ανθρωποώρες, για την ενίσχυση των βαρδιών σε ώρες και ημέρες με αυξημένη κυκλοφορία.

Την αύξηση των ελαχίστων κινήσεων που εκτελούνται, και ιδίως στα αεροδρόμια:

  • της Αθήνας κατά 27%, με άμεση προτεραιότητα στις πτήσεις από Μύκονο και Σαντορίνη
  • του Ηρακλείου κατά 20%, και
  • της Σαντορίνης κατά 20%.

Επίσης την απόδοση του Bonus για το 2020, που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε θεσμοθετήσει.

Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω κινήσεων η κατάσταση αυτήν την στιγμή έχει ως εξής:

  • Το 53% των πτήσεων προσγειώνονται στο ΔΑΑ στην προβλεπόμενη ώρα. Εκ του υπολοίπου 47% που παρουσιάζει καθυστέρηση:
  • Το 80% περίπου οφείλεται στο domino effect των καθυστερήσεων στα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης, όπως επισημάναμε παραπάνω και σε καμία περίπτωση δεν οφείλονται στην ελληνική εναέρια κυκλοφορία.

Το 20% οφείλεται είτε σε εμπορικές πτήσεις που πραγματοποιούνται εκτός χρονοθυρίδων (slots) -κυρίως στο αεροδρόμιο Ηρακλείου-, είτε σε ιδιωτικές πτήσεις σε νησιά που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, οι οποίες προκαλούν «αναστάτωση» στο πρόγραμμα προσαπογειώσεων των εκεί αερολιμένων, και επηρεάζουν την ομαλή εναέρια κυκλοφορία.

Μάλιστα, καθημερινώς, παραλαμβάνονται από το ΔΑΑ 600-1.000 αποσκευές επιβατών από πτήσεις προηγούμενων ημερών, και προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό, η Διοίκηση του «Ελ. Βενιζέλος» έχει εγκαταστήσει ένα προσωρινό σύστημα logistics.


πηγή:https://www.newsbomb.gr/ellada/story/1333039/aisthita-mikroteres-oi-kathysteriseis-sta-ellinika-aerodromia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Pages