Νέο είδος νούφαρου σε βρετανικό βοτανικό κήπο - ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Breaking

5/7/22

Νέο είδος νούφαρου σε βρετανικό βοτανικό κήπο

 ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενα νέο είδος γιγάντιου νούφαρου ανακάλυψαν επιστήμονες στον Βοτανικό Κήπο του Λονδίνου, ύστερα από δέκα και πλέον χρόνια ερευνών. Η επιστημονική ομάδα του Κιου Γκάρντενς, στο δυτικό Λονδίνο, επιβεβαίωσε ότι το γιγάντιο νούφαρο που υπήρχε στη συλλογή του κήπου είναι το μοναδικό στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Το 2016, επιστήμονες των βοτανικών κήπων της Σάντα Κρουζ, στη Βολιβία, χάρισαν στους Βρετανούς συναδέλφους τους συλλογή γιγάντιων νούφαρων, που ενδέχεται να προέρχονταν από το νέο είδος. Τα νούφαρα αυτά γονιμοποιήθηκαν και καλλιεργήθηκαν στον βοτανικό κήπο του Κιου, έξω από το Λονδίνο, προκειμένου η ανάπτυξή τους να συγκριθεί με εκείνη ήδη γνωστών ειδών νούφαρων. Οι επιστήμονες μελέτησαν το DNA των τριών υδρόβιων φυτών, για να διαπιστώσουν ότι οι διαφορές μεταξύ τους ήταν μεγάλες. Τα τρία είδη είναι τα Victoria amazonica, cruziana και boliviana, που πήραν τo ονόματά τους προς τιμήν της βασίλισσας Βικτωρίας. Το πόρισμα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση βοτανολογίας «Frontiers in Plant Science», δείχνει ότι το νέο είδος είναι συγγενικό της Victoria cruziana, προτού αυτονομηθεί γενετικά, πριν από περίπου ένα εκατ. χρόνια. Με φύλλα που ξεπερνούν τα τρία μέτρα σε διάμετρο, το φυτό είναι το μεγαλύτερο νούφαρο στον κόσμο. Δείγματα του υδρόβιου γίγαντα βρίσκονταν στο Κιου εδώ και 177 χρόνια.

Το πρώτο δείγμα από τη Βολιβία συνέλεξε ο δρ Στίβεν Μπεκ το 1988, νομίζοντας ότι επρόκειτο για ένα πολύ μεγάλο Victoria Cruziana.

Ο Κάρλος Μαγκνταλένα, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Κιου, λέει ότι η ανακάλυψη είναι η σημαντικότερη επαγγελματική επιτυχία στην 20ετή σταδιοδρομία του στο Βοτανικό Μουσείο του Λονδίνου. «Μόλις είδα εικόνα του φυτού αυτού, το 2006, πείσθηκα ότι επρόκειτο για νέο είδος. Ηταν ξεκάθαρο ότι το φυτό αυτό δεν ταίριαζε σε κανένα από τα γνωστά είδη Victoria, θα έπρεπε λοιπόν να είναι τρίτο, ξεχωριστό είδος».

Το πρώτο δείγμα από τη Βολιβία συνέλεξε ο δρ Στίβεν Μπεκ το 1988, νομίζοντας ότι επρόκειτο για το είδος Victoria cruziana. «Τον Μάρτιο του 1988, έχοντας ταξιδέψει πάνω από δύο ώρες στον ποταμό Γιακούμα, έπεσα πάνω στο τεράστιο νούφαρο. Νόμισα πως ήταν ένα πολύ μεγάλο δείγμα Cruziana», λέει σήμερα ο Μπεκ.πηγή:https://www.kathimerini.gr/world/561940858/neo-eidos-noyfaroy-se-vretaniko-votaniko-kipo/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Pages