Τα Ύδατα της Στυγός στα μεγαλύτερα Μουσεία του κόσμου - ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Breaking

Τα Ύδατα της Στυγός στα μεγαλύτερα Μουσεία του κόσμου

 Τα Ύδατα της Στυγός είναι οι πηγές του ποταμού Κράθη στον Χελμό των Καλαβρύτων σε υψόμετρο 2.100 μέτρα. Κατά την μυθολογία, η Στύγα ήταν Ωκεανίδα που είχε το παλάτι της στα Τάρταρα και την φυλάνε μέρα νύχτα δράκοι ακοίμητοι. Οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι τα νερά της Στύγας φρουρούσαν τον Αδη και τρομοκρατούσαν θεούς και θνητούς που ορκίζονταν ψέμματα. Η διαδρομή για τα νερά αυτά ξεκινάει από το χωριό Περιστέρα και είναι ανηφορική , και κατηφορική από το Χελμό. Πίστευαν ότι τα νερά της πηγής έβγαιναν από εκεί, από τα Τάρταρα και το παλάτι της Στύγας.


Στην Τιτανομαχία ήταν με το μέρος του Δία, όταν αυτός πολέμησε τον πατέρα του τον Κρόνο. Παιδιά της ήταν το Κράτος, η Βία, ο Ζήλος και η Νίκη. Στα ύδατα της Στύγας ορκίζονταν όλοι οι θεοί, ακόμη και ο Ήλιος: ήταν ο μεγαλύτερος όρκος που μπορούσε να κάνει ένας θεός και εκεί εξέτιαν την ποινή τους οι θεοί όταν ήταν τιμωρημένοι. Έλεγαν πως όποιο ον ζωντανό έπινε από το νερό της πέθαινε, και οποιοδήποτε μέταλλο το βουτούσαν στο νερά της έλιωνε.. Εκεί βούτηξε τον Αχιλλέα η μητέρα του Νηρηίδα Θέτιδα και έγινε άτρωτος, αλλά τον κρατούσε από την φτέρνα και έμεινε το μοναδικό τρωτό σημείο στο σώμα του.

Ο θρύλος των αθάνατων νερών της Στύγας ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο. Σας παραθέτουμε φωτογραφίες δημιουργημάτων που κοσμούν τις προθήκες φημισμένων Μουσείων.

Thetis dipping Achilles in the River Styx by Banks Thomas1789 Βρετανικό Μουσείο


Thetis Dipping Achilles in the River Styx, by Joachim Godske Schow1804
"Thetis dipping her son Achilles into the River Styx" Βρετανικό Μουσείο
"Thetis dipping her son Achilles into the River Styx" by Peter Paul Reubens around 1625
"Thetis dompelt Achilles in de Styx" by Peter Paul Rubens 1630 Μουσείο Βρυξελλών 

ΠΗΓΗ:https://www.kalavrytanews.com/2013/02/blog-post_3571.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου