Η Ελλάδα αποφεύγει το κύμα καύσωνα που χτυπά τη Δυτική Ευρώπη - ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Breaking

Η Ελλάδα αποφεύγει το κύμα καύσωνα που χτυπά τη Δυτική Ευρώπη

  Η Ευρώπη βρίσκεται για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπη με ένα κύμα καύσωνα που αναμένεται να προκαλέσει πολλά προβλήματα και πιθανώς να οδηγήσει και σε αρκετούς θανάτους όπως συνέβη τις προηγούμενες φορές. Το κύμα καύσωνα έχει ήδη κάνει δυναμικά την εμφάνιση του στην Ιβηρική Χερσόνησο με τις θερμοκρασίες στην Ισπανία να βρίσκονται 4-5 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο για αυτή τη χρονική περίοδο. Η μέση θερμοκρασία στην Ισπανία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στους 40 βαθμούς Κελσίου και σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων ο υδράργυρος αναμένεται να συνεχίσει την άνοδο του φτάνοντας τους 46-47 βαθμούς στη Σεβίλλη. 

Η Ελλάδα αποφεύγει το κύμα καύσωνα που χτυπά τη Δυτική Ευρώπη
© naftemporiki.grΗ Ελλάδα αποφεύγει το κύμα καύσωνα που χτυπά τη Δυτική Ευρώπη

Ο καύσωνας που ξεκίνησε από την Κυριακή στην Ισπανία αναμένεται ότι θα κρατήσει 9-10 ημέρες, θα είναι δηλαδή «ένα από τα τρία μεγαλύτερα κύματα που έχει βιώσει η Ισπανία από το 1975», ανέφερε ο Ρουμπέν δελ Κάμπο, ένας εκπρόσωπος της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ισπανίας Aemet. Ανέφερε επίσης ότι τα κύματα καύσωνα έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 12 χρόνια στην περιοχή. Στη Πορτογαλία οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους 45 βαθμούς Κελσίου αποτελώντας σύμμαχο των πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί εκεί τις τελευταίες μέρες

 Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Ευρώπης επικρατούν αυτή τη στιγμή συνθήκες χαμηλών βαρομετρικών, χαμηλότερες τιμές ατμοσφαιρικής πίεσης από γειτονικές περιοχές, με αποτέλεσμα οι περιοχές αυτές να υποδεχτούν τα κύματα καύσωνα. Ήδη η νότια Γαλλία και η Γερμανία αρχίζουν να βιώνουν τον καύσωνα με θερμοκρασίες πέριξ των 40 βαθμών Κελσίου ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στη Βρετανία με ανάλογες θερμοκρασίες που θα είναι θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή στη χώρα. Στη κεντρική και ανατολική Μεσόγειο καθώς και στην περιοχή των Βαλκανίων οι προβλέψεις κάνουν λόγο για θερμοκρασίες πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου και σε ορισμένες περιπτώσεις για θερμοκρασίες που θα είναι δέκα βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο της εποχής. 

 Υπάρχουν έντονες ανησυχίες ότι το κύμα καύσωνα θα συμβάλει στην εμφάνιση ξηρασίας προκαλώντας ανάμεσα στα άλλα προβλήματα στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας με διάφορες χώρες όπως η Ιταλία να είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους ενεργειακά προβλήματα το φετινό καλοκαίρι. 

 Την ίδια στιγμή η Ινδία βιώνει ιδιαίτερα έντονους μουσώνες που αναμένεται να προκαλέσουν εκτεταμένα φαινόμενα πλημμυρών. Όλα αυτά σύμφωνα με τους ειδικούς είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που είναι παρούσα και απειλεί πολυεπίπεδα την ανθρωπότητα και το παγκόσμιο οικοσύστημα. 

 Όσον αφορά την Ελλάδα σύμφωνα με τον διευθυντή της EMY Θοδωρή Κολυδά ο καύσωνας θα προσπαθήσει να μας προσεγγίσει και θερμές αέριες μάζες θα φτάσουν μέχρι τη Βόρεια Βαλκανική , αλλά οι σχετικά ψυχρές αέριες μάζες που έρχονται από τη Μαύρη θάλασσα στα ανατολικά, δρούν σαν φυσικό εμπόδιο στην εξάπλωση της ζέστης. Σε επικοινωνία που είχε με τον κ. Κολυδά το Naftemporiki.gr ο κ. Κολυδάς ανέφερε ότι για τουλάχιστον μια εβδομάδα δεν αναμένεται να κάνει την εμφάνιση του κάποιος καύσωνας και οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα. Σύμφωνα με τις  προβλέψεις  της ΕΜΥ μέχρι τις αρχές της επόμενης της εβδομάδας οι θερμοκρασίες δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τους 33 βαθμούς Κελσίου. 


msn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Pages