Μουσείο «Μίκης Θεοδωράκης» σχεδιάζεται να λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη - ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Breaking

Μουσείο «Μίκης Θεοδωράκης» σχεδιάζεται να λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη

 Η μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη είναι μέγιστη τιμή έως τώρα την οποία έχει αποδώσει η Θεσσαλονίκη στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη. Μετά το θάνατό του, στις 2 Σεπτεμβρίου 2021 και έπειτα από πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη δόθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους δρόμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, με τη σύμπραξη και άλλων τριών δημάρχων, του Λάζαρου Κυρίζογλου, του Σίμου Δανιηλίδη και του Δημήτρη Δεμουρτζίδη καθώς η οδός Λαγκαδά διασχίζει και τους δήμους Αμπελοκήπων Μενεμένης, Νεάπολης Συκεών και Παύλου Μελά.Ωστόσο, την περίοδο αυτή βρίσκεται στα σκαριά συζήτηση για τη δημιουργία και ενός μουσείου “Μίκης Θεοδωράκης” στο δήμο Θεσσαλονίκης. Η σχετική πρόταση προς τον δήμο έχει γίνει πριν από λίγο καιρό, από τον Παρασκευά Παρασκευόπουλο ο οποίος είναι πρόεδρος στο «Μουσείο Μίκης Θεοδωράκη Ζάτουνας», το οποίο λειτουργεί στο πέτρινο δημοτικό σχολείο της Ζάτουνας, ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας στο οποίο είχε εκτοπιστεί ο Μίκης από τη χούντα, την περίοδο 1968-1969. Το μουσείο στη Ζάτουνα ιδρύθηκε το 2006, όμως, παρά τη δυναμική του εκκίνηση, η ανάπτυξή του καθυστέρησε να ολοκληρωθεί από άποψη λειτουργίας, θεσμικής οντότητας και μουσειακού περιεχομένου.

Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε μια περίοδο ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Όπως εξηγεί στο makthes.gr ο κ. Παρασκευόπουλος, παράλληλα με τα φυσικά εκθέματα στο μουσείο της Ζάτουνας σχεδιάζεται και η λειτουργία ενός ψηφιακού μουσείου το οποίο, πέραν όλων των άλλων, θα δώσει τη δυνατότητα το μουσείο να αναπτύξει παραρτήματα και στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Ήδη, όπως αναφέρει ο κ. Παρασκευόπουλος, στην Αθήνα έχει δρομολογηθεί η ίδρυση ενός τέτοιου μουσείου το οποίο θα στεγαστεί σε έναν πρώην βιομηχανικό χώρο στο Ίλιον. “Κάτι ανάλογο θέλουμε να δημιουργήσουμε και στη Θεσσαλονίκη. Ήδη έχουμε καταθέσει σχετική πρόταση προς το δήμο Θεσσαλονίκης ο οποίος φαίνεται να είναι θετικός”.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πέτρος Λεκάκης μιλώντας στο makthes.gr ανέφερε πως “πράγματι, έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις για την ίδρυση ενός μουσείου 'Μίκης Θεοδωράκης' στην πόλη. Έχει κατατεθεί πρόταση από το μουσείο στη Ζάτουνα η οποία αξιολογείται από την αρμόδια αντιδημαρχία Πολιτισμού. Ο δήμος το βλέπει θετικά και θα βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί στην υλοποίησή του”. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Λεκάκη, ο δήμος έχει προτείνει και συγκεκριμένο χώρο για τη στέγαση του μουσείου. “Πρόκειται για το κληροδότημα Άμποτ, ένα κτήριο το οποίο βρίσκεται στο δρόμο Θεσσαλονίκης – Πανοράματος, τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του οποίου και ο περιβάλλων χώρος είναι νομίζω ιδανικά για τη φιλοξενία αυτού του μουσείου”. Άλλωστε, σύμφωνα με την επιθυμία του δωρητή, το κτίριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον για πολιτιστική χρήση.

Παρουσιάζοντας κάποια στοιχεία της πρότασης του “Μουσείου Μίκης Θεοδωράκης Ζάτουνας” ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρει ότι στο μουσείο της Θεσσαλονίκης θα υπάρχουν πολλά αντίγραφα των εκθεμάτων στη Ζάτουνα (σημειώσεις, παρτιτούρες, προσωπικά αντικείμενα του Μίκη κ.λπ.), θα υπάρχει βινιλιοθήκη, βιβλιοθήκη καθώς και μια αίθουσα ψηφιακού μουσείου το οποίο σχεδιάζεται αυτήν την περίοδο να λειτουργήσει στην Αρκαδία. “Φιλοδοξία μας είναι το μουσείο της Θεσσαλονίκης να λειτουργήσει ως Κέντρο Έρευνας των αρχείων και της μουσικής του Μίκη, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της πόλης και φυσικά με τον δήμο Θεσσαλονίκης”.

ΠΗΓΗ:https://www.makthes.gr/moysio-mikis-theodorakis-skhediazetai-na-leitoyrghisei-sti-thessaloniki-595506

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου